StoryEditor

VIDEO: Mayová si v parlamente uťahovala z Corbyna kvôli afére s ŠtB, ten si len zívol

21.02.2018, 16:25
Autor:
ČTKČTK
Britská premiérka pri tom využila zvukovú podobnosť anglických slov šek a Čech.

Kvôli afére okolo schôdzok s príslušníkom československej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) si dnes britská premiérka Theresa Mayová vzala na paškál predsedu opozičných labouristov Jeremyho Corbyna. Využila pri tom zvukovú podobnosť anglických slov šek a Čech. Corbyn, ktorý akékoľvek vedomé styky s československou rozviedkou odmieta, dal ostentatívne najavo, že ho žart predsedníčky vlády príliš nepobavil.

"Bežne sa (Corbyn) každý týždeň postaví a vyzve ma, aby som podpísala nejaký bianko šek. A ja viem, že má Čechov (šeky) rád, ale vážne je to hrozne deprimujúce," uviedla Mayová, ktorá ako každú stredu odpovedala počas interpelácií na otázky poslancov. Využila pritom zhodnú výslovnosť anglických slov cheque (šek) a Czech (Čech).

Corbyn na žart reagoval ostentatívnym zívnutím. Niektorých poslancov premiérkynej Konzervatívnej strany však vtip zrejme pobavil. Napríklad ministerka spravodlivosti Elizabeth Trussová na Twitteri neskôr výstup Mayovej označila za šachmat. Namiesto anglického slova "checkmate" však aj ona využila zvukovú zhodu anglického označenia pre šach a označenie Čechov a napísala "Czech mate".

Britských novinárov žartík premiérky rovnako ako Corbyna príliš nepobavil. Napríklad žurnalista ľavicového denníka The Guardian ho označil za "najviac ťažkopádny žart v parlamentnej histórii".

Aféra okolo Corbyna prepukla minulý týždeň, keď labourista v reakcii na článok v denníku The Sun priznal, že sa v 80. rokoch niekoľkokrát nevedomky stretol s pracovníkom tajnej polície ŠtB, ktorého podľa svojich slov považoval za československého diplomata. Zároveň poprel, že by mu odovzdal akékoľvek tajné informácie.

Bývalý člen rozviedky Ján Sarkocy, slovenský občan, ktorého však britské médiá väčšinou označujú za Čecha, neskôr povedal, že Corbyn s komunistickou tajnou políciou spolupracoval vedome a bral za to dokonca peniaze. Britský politik to v reakcii na otázku ČTK poprel. Riaditeľka Archívu bezpečnostných zložiek Světlana Ptáčníková v reakcii na Sarkocyho výroky na Corbynovu adresu uviedla, že sú v rozpore s dochovanými archívnymi materiálmi.

01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:17