StoryEditor

Ako výhodnejšie telefonovať

30.05.2007, 00:00
Chystáte sa na dovolenku, ale chcete pritom zostať v kontakte s rodinou, ktorá zostáva doma? K dispozícii máte telefón. Využiť môžete svoj mobil alebo pevnú linku.

Volanie z mobilu
V prvom rade sa treba informovať, či v krajine vášho pobytu funguje rovnaká mobilná sieť ako na Slovensku (sieť GSM). Môže sa totiž stať, že napríklad v Kanade nemusí váš telefón fungovať. Takisto musíte mať aktivovanú službu roaming. Bez nej totiž váš mobilný telefón doslúži v momente, ako za hranicami Slovenska stratíte signál našich operátorov.
Ďalej si treba zistiť ceny za hovory u jednotlivých operátorov v zahraničí a tiež to, akých má váš mobilný operátor v krajine, do ktorej cestujete, roamingových partnerov (nemusí to byť sieť, ktorá sa vám po prekročení hraníc automaticky objaví na telefóne). Toho si potom môžete na telefóne nastaviť manuálne a hovory tak budú pre vás výhodnejšie.
Netreba tiež zabudnúť, že neplatíte len za odchádzajúce, ale aj prichádzajúce hovory. Treba si dať pozor na to, že za prichádzajúce hovory platíte aj vtedy, ak máte telefón síce vypnutý, ale máte aktivovanú odkazovú službu. Za výber odkazov platíte totiž rovnako ako za roamingový hovor.
Ak sa tomu chcete vyhnúť, môžete prichádzajúce hovory jednoducho zablokovať.
Pri SMS správach je to trochu iné. Za prijatie správy neplatíte nič, cena za odoslanú SMS-ku závisí od krajiny, kde dovolenkujete.
Pevná linka
Okrem mobilu však môžete použiť aj pevnú linku. Stačí nájsť telefónny automat. Obľúbenými v tomto prípade sú predplatené karty s určitým kreditom. Pri telefonovaní stačí zadať číslo karty a z karty sa vám odpočítava kredit. Alebo môžete použiť špeciálnu kartu - získate ju k číslu vašej vlastnej pevnej linky. Tá nemá kredit, ale zaplatíte to s vaším bežným účtom. Cena závisí tiež od toho, v ktorej krajine dovolenkujete. Takéto telefonovanie je veľmi výhodné.
Ešte lacnejšie je však telefonovanie cez internet, ktoré vás v určitých prípadoch nemusí stáť takmer nič.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. október 2024 12:16