StoryEditor

Prezident Fidel Castro je v nemocnici, exiloví Kubánci sa radujú

02.08.2006, 00:00
Vodca komunistickej Kuby Fidel Castro musel pre zdravotné problémy dočasne odovzdať žezlo svojmu mladšiemu bratovi Raúlovi. Kubáncom odkázal, že pre krvácanie v črevách ho museli operovať a niekoľko týždňov bude odpočívať.

Vodca komunistickej Kuby Fidel Castro musel pre zdravotné problémy dočasne odovzdať žezlo svojmu mladšiemu bratovi Raúlovi. Kubáncom odkázal, že pre krvácanie v črevách ho museli operovať a niekoľko týždňov bude odpočívať. Správa vyvolala radostný ošiaľ medzi kubánskymi emigrantmi najmä v Miami v Spojených štátoch.

Vyčerpaný Castro
Fidel Castro, ktorý oslávi 13. augusta 80 rokov, sa musel po prvý raz za takmer 50 rokov, čo stojí na čele Kuby, načas vzdať vládnutia. Hlavou štátu je teraz jeho 75-ročný brat Raúl, ktorý je inak ministrom obrany. Po Fidelovi prevzal funkciu prvého tajomníka komunistickej strany, predsedu štátnej rady a vlády. Dočasne sa stal aj vrchným veliteľom armády. Vyhlásenie Fidela Castra zverejnil v televízii jeho osobný tajomník. Kubánsky vodca v ňom uviedol, že sa zrejme príliš vyčerpal pri nedávnej ceste na summit juhoamerických prezidentov a pri vystúpeniach doma. "Dni a noci naplnené neustálou prácou bez spánku spôsobili, že moje zdravie, ktoré odolalo mnohým skúškam, napokon premohol extrémny stres. Po operácii musím niekoľko týždňov oddychovať," uvádza sa v Castrovom vyhlásení.

Kubánske oslavy v Miami
Správa o zdravotnom stave Fidela Castra vyvolala nespútané oslavy kubánskej komunity v Miami na americkej Floride. Do ulíc štvrte Malá Havana vyšli tisícky kubánskych emigrantov, kde tancovali, mávali kubánskymi zástavami a vykrikovali "Nech žije slobodná Kuba". Na niektorých miestach sa objavili dokonca ohňostroje. Podľa odhadov v Miami žije asi 650-tisíc Kubáncov alebo ich potomkov, ktorí tam utiekli z Ostrova slobody v niekoľkých vlnách po roku 1959, keď sa na Kube chopil moci Fidel Castro.
Situácia v dvojmiliónovej kubánskej metropole bola úplne opačná. Ulice Havany stíchli, o zvýšenom počte policajných hliadok sa zatiaľ hovoriť nedá. Mladí popíjali na plážach rum a počúvali hudbu. Obyvateľov metropoly žijúcich v preplnených a zničených domoch však správy znepokojili a chceli vedieť viac o stave svojho vodcu. "Prosím Boha, aby ho zachránil. Milujeme Fidela. Je to naša jediná spása," vraví obyvateľka Havany.
Kubánski emigranti však vidia situáciu inak. Mnohí otvorene hovoria o tom, že sa blíži Castrov koniec. Niektorí dokonca tvrdia, že už možno nežije a komunistické úrady iba váhajú so zverejnením správy o jeho smrti. Spojené štáty reagovali na informácie z Kuby zdržanlivo. Biely dom uviedol, že situáciu monitoruje a naďalej bude pracovať na tom, aby bola Kuba jedného dňa slobodná.

Kto nahradí Castra
Kubánsky vodca nedávno pri jednom z prejavov zavtipkoval, že neplánuje byť pri moci do stovky. Jeho nástupca je pritom už dávno známy. Brata Raúla neformálne vymenoval za svojho nástupcu až po revolúcii v roku 1959. Od tých čias ťahá za nitky kubánskej politiky viac ako 40 rokov. Analytici však pripomínajú, že mu chýba nielen Fidelova charizma a politická obratnosť, ale donedávna aj jeho železné zdravie. Raúl Castro pred dvomi mesiacmi vyhlásil, že komunistická strana bude vládnuť na Kube a rozvíjať socialistickú spoločnosť aj po smrti Fidela Castra.

01 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NATO podpísalo prijatie Slovenska 02 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príprava útoku na RFE 03 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z vojnových línií 04 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diplomatický front 05 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Posvietia si na majetky colníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:30