"Káva má povesť, že je nezdravá, ale s mierou a správnym doplnkom, je to vlastne superdrink," hovorí Cynthia Sassová, editorka časopisu Health. Váš ranný nápoj je nabitý antioxidantmi, čo môže byť dôvodom, prečo je pravidelná konzumácia kávy spojená s nižším rizikom cukrovky typu 2. TIP: Ak ju pijete (a nespôsobuje vám žiadne vedľajšie účinky) Sassová odporúča piť jednu šálku ráno a potom prejsť na vodu alebo zelený čaj. Vynechajte sladké príchute kávy alebo zmrzliny, namiesto toho si pridajte biopotraviny, mliečne výrobky alebo mandľové či kokosové mlieko.Pixabay
StoryEditor

V Kalifornii musí káva niesť varovanie pred rakovinou, rozhodol sudca

30.03.2018, 18:22
Autor:
ČTKČTK
Pražená zrnková káva totiž obsahuje aj akrylamid, ktorý údajne môže mať karcinogénne účinky.

Losangeleský sudca rozhodol, že americký kaviarenský reťazec Starbucks a ďalšie firmy musia svoje kávové produkty predávané v štáte Kalifornia opatriť varovaním pred rakovinou. Pražená zrnková káva totiž obsahuje aj akrylamid, ktorý údajne môže mať karcinogénne účinky.

Predajcovia kávy sa bránili s tým, že v káve je len malé množstvo akrylamidu a že hrozba predstavovaná spomínanou chemickou látkou, ktorá vzniká pri pražení, je zanedbateľná. Poukazovali tiež na štúdie, podľa ktorých má pitie kávy pozitívne účinky na ľudské zdravie.

Sudca Elihu Barle ale tento týždeň rozhodol, že spoločnosť Starbucks a ďalšie firmy tieto argumenty nepodložili pádnymi dôkazmi. Firmy majú teraz čas do 10. apríla, aby vzniesli námietky.

Nezisková organizácia CERT (Rada pre vzdelávanie a výskum v oblasti toxikológie) už v roku 2010 obvinila kaviarne, obchody a ďalšie zariadenia, vrátane Starbucks či 7-Eleven, že nedostatočne varujú svojich zákazníkov o množstve akrylamidu v kávových nápojoch a o toxických účinkoch tejto látky.

CERT poukazuje na to, že akrylamid je kalifornskými zákonmi klasifikovaný ako karcinogén. Predajcovia kávy tak majú podľa organizácie povinnosť varovať milióny Kalifornčanov pijúcich ich produkty.

Niektoré firmy na túto požiadavku už pristúpili, podľa AP ale často varovné tabuľky umiestňujú vo svojich podnikoch na nie príliš viditeľné miesta, ako napríklad pod pult s cukrom a smotanou.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), v roku 2016 odstránila kávu zo zoznamu "možných karcinogénov", pripomenula tlačová agentúra AP.

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 02 - Modified: 2024-04-10 12:22:12 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa vo veľkom premnožil tento hmyz. Láka na svoje sfarbenie, no je prudko jedovatý a dokáže zabíjať 03 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 04 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 05 - Modified: 2024-03-31 08:46:41 - Feat.: - Title: Nie sú to len tínedžeri. Kalifornia zvyšuje minimálnu mzdu pre pracovníkov rýchleho občerstvenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:17