Reuters
StoryEditor

Amerika je na odchode zo Sýrie. Nech sa postarajú iní, vyhlásil Trump

31.03.2018, 12:16
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Americký prezident Donald Trump si želá skoré stiahnutie amerických vojakov zo Sýrie.

Biely dom nariadil zmraziť vyše 200 miliónov dolárov vyčlenených na obnovu vojnou zničenej Sýrie. O zmrazení prostriedkov vo fonde na rekonštrukciu Sýrie informoval v piatok denník Wall Street Journal.

Toto vyhlásenie je v súlade s tým, čo prezident USA Donald Trump avizoval vo štvrtok vo svojom prejave v štáte Ohio, kde uviedol, že Američania zo Sýrie odídu už "čoskoro". Vysvetlil to tým, že džihádisti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) budú čoskoro úplne porazení.

"Nech sa o to teraz postarajú iní. Vrátime sa do svojej krajiny, kam patríme a kde chceme byť," dodal Trump.

Na odchod nie je vhodná doba

Hovorkyňa ministerstva zahraničia Heather Nauertová k tomu uviedla, že prezidentovee komentáre nečítala, ale že si nie je vedomá žiadneho plánu, ktorý by chcel stiahnuť amerických vojakov zo Sýrie. "Administratíva sa všeobecne zaujíma o pomoc v ostatných krajinách," dodala.

Jeden z vysoko postavených členov americkej armády, ktorý má priame informácie o boji s Islamským štátom, pre CNN uviedol, že nie je zrejmé, čo presne prezident svojím komentárom myslel.

Ďalej uviedol, že v súčasnom rozpoložení nie je na stiahnutie Američanov zo Sýrie vhodná doba - či už kvôli stovkám zahraničných bojovníkov Islamského štátu, ktorých zajala Spojenými štátmi podporovaná arabsko-kurdská koalícia SDF, či prítomnosti Ruska, ktoré stojí na strane sýrskej vlády. Ďalší z dôstojníkov potom potvrdil, že sa budúcnosť Američanov v Sýrii pravidelne rieši, aj on však mieni, že teraz na odchod nie je vhodná doba.

V rozpore s Tillersonom

Pozorovatelia v tejto súvislosti pripomenuli, že Trump už niekoľko týždňov vystupuje proti návrhom, aby USA dlhodobo alebo aspoň strednodobo pokračovali vo svojej vojenskej misii na východe Sýrie, kde v rámci medzinárodnej operácie proti IS pôsobí asi 2000 amerických vojakov.

Toto Trumpovo vyhlásenie je v rozpore s tým, čo v polovici januára povedal medzičasom už bývalý minister zahraničných vecí Rex Tillerson, keď v prejave o hlavných líniách americkej stratégie uviedol, že USA budú v Sýrii vojensky prítomné až do úplnej porážky IS, ale zostanú tam aj pre to, aby obmedzili vplyv Iránu a i takto pomohli zosadiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Čo z toho máme? Nič

Trump, ktorý sa k zahraničnej politike veľmi často vyjadruje verejne bez predchádzajúcich konzultácií so svojimi poradcami či diplomatmi, vo štvrtok vyhlásil, že Spojené štáty poskytli pre Blízky východ sedem biliónov dolárov.

Súčasne položil otázku: "A viete, čo z toho (USA) majú? "Nič," odpovedal a zdôraznil, že prioritou jeho vlády bude vytváranie pracovných miest a výstavba infraštruktúry na americkom území.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:04