REUTERS/Philimon Bulawayo/File Photo
StoryEditor

Statok Grace Mugabeovej okupujú zlatokopi. Bývalá prvá dáma pocítila svoju bezmocnosť

01.04.2018, 11:02
Autor:
khkh
Na statku Grace Mugabeovej neďaleko zimbabwianskeho hlavného mesta sa majú pohybovať stovky robotníkov.

Farmu bývalej prvej dámy Zimbabwe Grace Mugabeovej podľa BBC v posledných dňoch prečesávajú stovky zlatokopov. Na vyhrážky donedávna najmocnejšej ženy v krajine nedajú.

​Teraz už nad nami nemáte žiadnu moc, hovoria jej, zatiaľ čo vyvracajú citrónovníky z koreňov a tí šťastnejší potom nakladajú zlatú rudu na korby nákladiakov.

Je bezmocná

O invázii zlatokopov informoval miestny denník Newsday Zimbabwe. Mugabeová teraz podľa neho zisťuje, akou bezmocnou sa stala po tom, čo bol jej muž a dlhoročný diktátor Robert Mugabe nútený odísť z čela krajiny.

Keď totiž prišla na svoju farmu v Mazowe neďaleko hlavného mesta Harare a zistila, že prevádzka tamojšieho sirotinca bola prerušená, zavlažovacie zariadenie je zničené, citrónovníky sú vytrhané z koreňov a po pozemku sa pohybujú stovky cudzích ľudí, snažila sa zlatokopov konfrontovať. Tí sa jej však vysmiali.

Nemá moc

Zanôtili jej pieseň, ktorú si Zimbabwčania spájajú s koncom Mugabeho éry a nástupom nového prezidenta Emmersona Mnangagwa, a na reči o súkromnom pozemku nebrali ohľad.

"Už nemáte moc na to, aby ste nás vyhnala. Toto je nové rozdelenie (síl), my si robíme, čo chceme," povedal majiteľke panstva údajne jeden zo zlatokopov.

Podľa BBC Mugabeová v rokoch, keď bol jej muž pri moci, práve z Mazowe násilím vyhnala obyvateľov. A farma, z ktorej si teraz miestni urobili ihrisko, bola dlhé roky no go zónou, píše server AllAfrica. Dvadsaťštyri hodín denne ju strážila štátna ochranka aj mládež z vládnej strany Zanu PF.

Nás len najali, bežte za zamestnávateľom, hovorili zlatokopi

Ďalší muž sa mal odkázať na svojich nadriadených. "Vy nás nebudete vyhadzovať, my tu len pracujeme. Bežte to povedať tomu, kto nás zamestnal," odkázal jej. Podľa serveru Newsday najatí muži hovorili o čínskej firme, meno však neuviedli.

Mugabeová potom na polícii vypovedala, že na svojom panstve našla približne štyristo ľudí, ktorí na ňu "kričali obscénnosti a pokračovali vo svojej nelegálnej činnosti", a dodala, že ide o politicky motivovanú záležitosť.

"Znamená to, že keď bude zajtra prezident Mnangagwa odstránený, zlikvidujú mu potom jeho investície?" Poznamenala pobúrená Gucci Grace, ktorá je svojou výbušnosťou dobre známa. Ako sa zachovala polícia, už zimbabwianske médiá neuvádzajú.

01 - Modified: 2024-03-14 14:58:23 - Feat.: - Title: Polícia v Zimbabwe zachránila 251 detí, sekta ich využívala na manuálnu prácu 02 - Modified: 2024-02-07 06:46:00 - Feat.: - Title: Zimbabwianska vláda odobrila zrušenie trestu smrti 03 - Modified: 2024-02-06 15:10:27 - Feat.: - Title: Spojené kráľovstvo: Podvodníci zneužívajú Zimbabwčanov hľadajúcich prácu v zdravotníctve 04 - Modified: 2023-12-12 06:54:00 - Feat.: - Title: Pre sucho a nedostatok vody zahynulo v Zimbabwe už najmenej sto slonov 05 - Modified: 2023-09-04 16:30:41 - Feat.: - Title: Prezident Zimbabwe Mnangagwa zložil prísahu po sporných voľbách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:42