TASR/AP
StoryEditor

Američania popreli, že stoja za útokom na Asadove sily

09.04.2018, 07:16
Autor:
TASRTASR
Sýrske štátne médiá predtým informovali, že leteckú základňu T4 v meste Homs zasiahlo viacero rakiet.

Americké ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že nevykonáva letecké údery v Sýrii. Oficiálne tak poprelo správu sýrskej štátnej televízie, podľa ktorej zrejme armáda USA odpálila rakety na leteckú základňu sýrskych vládnych síl.

"V tomto čase ministerstvo obrany (USA) nevykonáva letecké útoky v Sýrii," uviedol Pentagón vo vyhlásení. "Avšak naďalej ostro sledujeme situáciu a podporujeme pokračujúce diplomatické úsilie s cieľom vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí používajú chemické zbrane, v Sýrii i inde," citovala rezort agentúra Reuters.

Sýrske štátne médiá predtým informovali, že v noci na pondelok miestneho času zasiahlo leteckú základňu T4 v meste Homs na západe krajiny viacero rakiet. Podľa štátnej televízie išlo pravdepodobne o "americký útok", pričom tlačová agentúra SANA hlásila aj "viacero zabitých alebo zranených" s tým, že aktivovaný systém protivzdušnej obrany osem z rakiet zostrelil.

Americký prezident Donald Trump pohrozil v nedeľu sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, že "bude musieť draho zaplatiť". Reagoval tak na správy, že sýrske vládne sily vykonali v meste Dúmá v blízkosti Damasku chemický útok na povstalcov, pri ktorom zahynuli desiatky - podľa niektorých zdrojov až vyše 100 - civilistov.

Damask poprel, že by vládne sily podnikli útok chemickými zbraňami. Rusko, najvplyvnejší spojenec Asada, označila správy o takomto útoku za falošné.

Vlani v apríli Trump nariadil raketový úder na sýrsku leteckú základňu po chemickom útoku v severosýrskom meste ovládanom povstalcami, ktorý si vyžiadal najmenej 80 životov. Letecké útoky vnútri Sýrie vykonali v uplynulých rokoch aj izraelské sily, pripomína agentúra AP.

Niektoré libanonské médiá podľa agentúry DPA uviedli, že obyvatelia regiónu pri severovýchodnej hranici krajiny so Sýriou, neďaleko ktorej sa mesto Homs nachádza, počuli v skorých ranných hodinách prelietavať nad oblasťou neidentifikované lietadlá, čo by mohlo naznačovať, že útok vykonal Izrael. Ani tieto správy nebolo možné nezávisle overiť.

01 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:58