Prezident Spojených štátov americkýchReuters
StoryEditor

Päť variantov Trumpovho útoku na Sýriu a ruská ruleta

11.04.2018, 18:18
Trump dnes na sociálnej sieti Twitter oznámil, že Rusko sa má pripraviť, pretože rakety na Sýriu vypálené budú.

Spojené štáty môžu vystreliť salvu Tomahawk ako pred rokom, čo neurobia, ale tiež môžu spustiť niekoľkodňové nálety ako boli tie na Juhosláviu. Môžu tiež udrieť na letisko, kde sú Rusi. Okolo Sýrie to hustne.

Vyťahuje sa už aj kubánska raketová kríza, aj keď je veľmi nepravdepodobné, že by veci zašli tak ďaleko.

Absurdné, ale pokiaľ ide o Sýriu nie výnimočné: dva dni potom, čo Donald Trump a niekoľko ďalších západných štátnikov odsúdili "zviera" Assada za chemický útok, citovala v utorok agentúra Reuters predstaviteľa amerických tajných služieb: "Myslíme, že chemický útok sa naozaj stal, ale stále zbierame informácie."

Trump povedal, že si robí jasno v tom, kto presne je za útok zodpovedný. Znie to ako šliapnutie na brzdu, ale vlak sa už rúti z kopca. Čo by teda mohol Trump urobiť, aby Asad musel zaplatiť "veľmi vysokú cenu", ako mu v prvom rozrušení sľúbil?

​1. variant: Neurobí nič

Ohlásenie sankcií proti sýrskym spojencom Rusku a Iráne a zriadenie medzinárodnej komisie s tým, že vinníci budú postavení pred medzinárodný súd. Mohol by to byť spôsob pre vycúvanie v prípade, že by sa ukazovalo, že chemický útok prebehol inak. Ale aj tak by to pôsobilo ako ústup, čo by sa Trumpovi nepáčilo. Záver: zatiaľ nepravdepodobné.

2. variant: Obmedzený úder

Teda salva - alebo niekoľko sálv na vrtuľníkové základne, ktoré údajne zhadzujú kontajnery s chemickými zbraňami. To isté sa stalo presne pred rokom a bolo to, ako keby Trump hodil kameň do vody. Rýchlo to pominulo a bolo to k ničomu. Teraz by to vyzeralo dvojnásobne chabo. Záver: málo pravdepodobné.

3. variant: Zostrený trest 

Čiže rozšírené údery. Cieľom by mohli byť miesta podozrivé z výroby a skladovania chemických zbraní, niekoľko letísk a vojenských základní, veliteľstvo tajných služieb. Mohlo by to trvať niekoľko dní a pripomínať verziu kampane NATO proti Srbsku v roku 1999. Aj keď reálne by to sýrsku armádu nijako nepoškodilo, pôsobilo by to viac na efekt. Záver: dosť pravdepodobné.

4. variant: Tímový úder

Je to vylepšený variant zostreného trestu. Pri bombardovaní budú asistovať Británia a Francúzsko (Macron vyzerá, že je celý nažhavený, Mayová zatiaľ chce viac dôkazov). Pretože už by išlo o akciu "medzinárodného spoločenstva", dodalo by to navonok akcii oveľa väčšiu váhu. Záver: veľmi pravdepodobné.

5. variant: Zásadný úder

Akcia nielen proti Asadovi, ale aj proti jeho spojencom. Teda bombardovanie nielen sýrskych základní, ale aj letísk a miest, kde operujú Rusi a Iránci. Pozor, nejde o snahu zasiahnuť Rusov, len zničiť napríklad ranvej letísk, odkiaľ štartujú - niečo podobné už veľmi jemne urobili Američania pred rokom. Možno sa na to pripravuje pôda vyhláseniami, že teraz musí byť potrestaní aj komplici. Bola by to úplne nová hra, ale aj veľmi hazardná. Záver: skôr nepravdepodobné.

Ruský risk

Trump je teraz pod tlakom. Má niekoľko možností, ale žiadnu dobrú. Úder by bol rovnako len gestom, ktoré nič nezmení. Navyše slabý úder bude teatrálny, zatiaľ čo zásadný úder môže veci ešte viac eskalovať.

Rusko varovalo USA pred "hrozivými následkami", ak na Asada zaútočia. Teraz sme možno pri bode, kedy Rusko môže demonštrovať, že sa cíti rovné so Spojenými štítmi a nenechá si fackovať svojho chránenca. Ale nemusí to tak nutne skončiť: v 80. rokoch Reagan bombardoval Kaddáfího Líbyu a Moskva len búchala do stola. Faktom však je, že v Líbyi USA nebombardovali letisko pre sovietske stíhačky.

Avšak už sa pripomína aj kubánska raketová kríza, aj keď toto porovnanie moc nesedí. V takom prípade by záležalo na tom, ako Rusi odpovedia. Ak by len zostrelili americkej rakety prilietajúce na sýrske ciele, bolo by to v poriadku. Iná situácia by nastala, keby dodržali slovo z minulého týždňa, že opätujú paľbu a budú mieriť tam, odkiaľ bolo vystrelené.

Režim v Sýrii úder nezmení

Prvé rakety môžu priletieť kedykoľvek, ale rovnako tak je pravdepodobné, že Trump a jeho ľudia zatiaľ nevedia, čo robiť. Úder je svojím spôsobom z praktického hľadiska zbytočný, pretože zmenu režimu v Sýrii nespôsobí a USA ju už ani nechcú, pretože nechcú mať na krku ďalší Irak a Afganistan. Okrem toho Trumpov nový poradca John Bolton je síce jastrab, ale ak niečo neznáša, sú to intervencie pre konanie všeobecného dobra.

Na druhej strane práve došlo k nevídanej situácii, kedy si v USA úder prajú ako globalisti, tak neokonzervatívci, každý z úplne iných dôvodov, zatiaľ čo Trumpovi voliči by sa chceli držať od všetkých Sýrií a Irakov čo najďalej.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:52