StoryEditor

Fico: Nezabúdajme na holokaust

20.03.2007, 23:00
Premiér si uctil obete holokaustu. V Jeruzaleme navštívil Múr nárekov. Hovoril tiež o hrozbe terorizmu.

Všetkým obetiam holokaustu sa včera pri jeruzalemskom pamätníku Jad Vašem poklonil slovenský premiér Robert Fico. V tretí deň návštevy Izraela zasadil stromček v Lesíku národov, venovanom obetiam prenasledovania Židov. "Považujem za svoj osobný záväzok zabezpečiť, aby sa nikdy nezabudlo na hrôzy holokaustu a aby sa o nich mladá, ale aj stredná generácia dozvedeli čo najviac," povedal Fico na stretnutí s členmi izraelskej Asociácie občanov pochádzajúcich z Československa.

Podporujeme krajanov
Premiér uistil rodákov žijúcich v Izraeli, že Slovensko má veľký záujem o posilňovanie vzťahov s nimi. Podľa neho naša krajina chce pestovať kultúrne dedičstvo, ktoré v starej vlasti rozvinuli a zanechali. Premiér včera v Jeruzaleme navštívil aj Múr nárekov, jedno z najposvätnejších miest judaizmu. Na hlave mal pritom jarmulku, tradičnú židovskú pokrývku hlavy. Nebola to povinnosť, je to však výraz slušnosti, podobne ako keď si ľudia pri vstupe do kostola snímajú z hlavy klobúk alebo čiapku.
O téme holokaustu hovoril Fico aj na stretnutí s izraelským premiérom Ehudom Olmertom, ministrom obrany Amirom Perecom i šéfkou izraelskej diplomacie Cipi Livniovou. Zaujímal ich súčasný postoj Slovenska k holokaustu. Táto otázka stále straší mnohých Slovákov. Veď počas vojny sme poslali na smrť desiatky tisíc židovských spoluobčanov. Prvý transport s tisíckou slovenských Židov odišiel z popradskej železničnej stanice do Osvienčimu v marci 1942. Išlo o mladé ženy zo Šarišsko-zemplínskej župy. Do polovice októbra 1942 odišlo ešte ďalších 57 transportov. Za každého zaplatila Slovenská republika tretej ríši 500 ríšskych mariek ako tzv. osídľovací poplatok. V koncentračných táboroch zahynulo asi 57-tisíc slovenských Židov. Domov sa z nich vrátilo len niekoľko stoviek. V druhej fáze prenasledovania v roku 1944 prišlo o život ďalších 14-tisíc slovenských Židov.

Spoločne proti terorizmu
Fico izraelských partnerov ubezpečil, že Slovensko je ako nestály člen Bezpečnostnej rady OSN plne odhodlané bojovať proti terorizmu. "Na toto sa môžete spoľahnúť, " zdôraznil premiér. Súčasne potvrdil odmietavý postoj Slovenska proti jadrovému programu Iránu. Ten Fico vníma ako otázku bezprostredného bezpečnostného a životného záujmu štátu Izrael.

Slováci o slovenskom štáte

Ján Slota (SNS):
Ja skutočne obdivujem nášho prvého prezidenta Dr. Jozefa Tisa, pretože si v žiadnom prípade nemyslím, že bol vojnový zločinec. To je nehorázna absurdnosť. Všetci politici od roku 1945 neurobili pre slovenský národ ani stotinu toho, čo Jozef Tiso. (6. 10. 1998)

Ján Soko, arcibiskup:
Ja si pána prezidenta Tisa veľmi vážim. My sme boli veľmi chudobní a keď on bol, tak sme žili na úrovni. (27. 12. 2006)

Anna Belousovová (SNS):
Nebol tu fašistický režim. (7. 1. 2007)

Dušan Čaplovič (SMER):
Totalitný štát, ktorým slovenský štát bol, zásadne porušoval ľudské práva svojich občanov. (7. 1. 2007)

Robert Fico, premiér:
Bol to fašistický Tisov štát. (8. 1. 2007)

01 - Modified: 2003-05-05 07:32:10 - Feat.: 0 - Title: Siderit prejavil záujem o kúpu Želby 02 - Modified: 2003-05-05 07:32:56 - Feat.: 0 - Title: Ocenenia neznamenajú vždy prosperitu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 13:18