TASR/Reuters
StoryEditor

Kórea ako Nemecko: Náhle zjednotenie polostrova by mohlo vyvolať vlnu migrácie

15.05.2018, 18:10
Autor:
TASRTASRklkl
Nečakané zbližovanie Severnej a Južnej Kórey prináša aj možnosť zjednotenia polostrova. To by však nebolo jednoduché.

Náhle zjednotenie Kórejského polostrova by mohlo zapríčiniť veľký zmätok vrátane rozsiahlej migrácie Severokórejčanov na juh. Napísala to v utorok agentúra Jonhap s odvolaním sa na najnovšiu ekonomickú správu vyzývajúcu na prijatie konkrétnych opatrení, ktoré by zmenšili rozdiely pred integráciou.

Prognózu vypracoval Kórejský inštitút pre medzinárodnú ekonomickú politiku (KIEP) z juhokórejského Sedžongu a nemecký Inštitút pre hospodársky výskum (IWH) so sídlom v Halle.

Veľké presuny obyvateľstva

"Radikálny zjednocovací proces, ako napríklad v prípade Nemecka, by spôsobil príchod siedmich percent obyvateľstva zo severu na juh," uvádza sa v správe založenej aj na výsledkoch počítačovej simulácie.

Podľa údajov KIEP žilo v roku 2014 v Severnej Kórei približne 25 miliónov ľudí.

Po zjednotení by sa nezamestnanosť v Severnej Kórei pohybovala nad 30 percentami, pričom využitie juhokórejských záchranných sociálnych sietí pre sever by vzhľadom na systematické rozdiely nebolo možné, uvádza sa v správe.

Stretnutie lídrov oboch častí polostrova:

Pred zjednotením treba znížiť rozdiely

Aby sa dosiahlo "mäkké pristátie", obe Kórey by mali urobiť viac pre zredukovanie rozdielov vo viacerých oblastiach. "Navrhujeme vybudovať zdravé základy pre stabilizáciu úrokových sadzieb a výmenných kurzov, udržať stabilnú fiškálnu politiku, naštartovať hospodársky rast a zaručiť, že ľudia pochopia nutnosť finančnej podpory severu," píše sa v správe.

Zbližovanie Kóreí prišlo pomerne nečakane. Ešte na jeseň minulého roka Kim testoval svoje rakety a chválil sa tým, že dokáže zasiahnuť pevninu USA, čím vyvolával vo svete nervozitu. 

Prelomová olympiáda

Za zvrat by sa dalo považovať rozhodnutie severokórejského lídra vyslať delegáciu na zimnú olympiádu do juhokórejského Pjongčangu. Odvtedy vzťahy medzi rozhádanými časťami polostrova, ktorý od 50-tych rokov minulého storočia neuzavrel mier, napredujú rýchlym tempom. 

Doterajším vrcholom bolo stretnutie Kim Čong-una s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v demilitarizovanom pásme na juhokórejskej strane hranice. Obaja sa pri tomto stretnutí zaviazali, že budú pracovať na denuklearizácii ako aj na tom, že budú spoločne hľadať trvalý mier. 

Ekonomická vzpruha

K zjednoteniu polostrova je ešte veľmi ďaleko, ale aj vytrhnutie Severnej Kórey z izolácie by mohlo tejto chudobnej krajine priniesť významnú ekonomickú vzpruhu. To, ako by mohla vyzerať, načrtli juhokórejskí ekonómovia na USB kľúči, ktorý Kimovi odovzdal jeho juhokórejský náprotivok počas stretnutia. 

Hospodárska liberalizácia Severu by podľa dokumentov mohla pomôcť zotrieť aspoň tie najvýraznejšie rozdiely. Cestná ale aj železničná infraštruktúra je v izolovanej krajine veľmi zastaraná a aj samotný Kim priznal, že ich cesty sú v zlom stave. 

Veľké výzvy

Väčším problémom je pre krajinu však energetika. Severokórejské elektrárne nie sú schopné vyrobiť dostatok elektriny na spotrebu krajiny a výpadky prúdu nie sú ničím výnimočným.

Ako ukázala aj zimná olympiáda, výzvou pred možným zjednotením budú aj kultúrne rozdiely. Tie sa v krajinách, ktoré sa vyše 50 rokov rozvíjali oddelene prejavujú veľmi výrazne. Komplikácie môže spôsobiť aj izolácia Severnej Kórey.

01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:49