StoryEditor

Boj proti fajčeniu i dotácie na tabak

01.03.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR
Európska komisia včera spustila novú celoeurópsku kampaň proti fajčeniu, na ktorú vynaloží 72 miliónov eur. Kampaň s názvom POMOC: Pre život bez tabaku bude okrem videoklipov a internetovej stránky založená aj na putovnej šou, ktorá postupne navštívi všetky krajiny EÚ.

Na Slovensko zavíta obrovské nafukovacie logo kampane a s ním spojené podujatia 29. marca a zotrvá do 2. apríla.
Každý rok zomrie v únii asi 650 000 ľudí na choroby spojené s fajčením. Choroby a úmrtia súvisiace s tabakom stoja krajiny únie ročne 100 miliárd eur, opísal dôsledky fajčenia komisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Markos Kyprianu. Únia už v minulosti financovala kampaň proti fajčeniu Neboj sa povedať nie zameranú najmä na mladých ľudí, v ktorej vystupovali futbalové a hudobné hviezdy. Aj nová kampaň sa sústredí najmä na mládež.
Osem z desiatich fajčiarov začína fajčiť v tínedžerskom veku. "Sme odhodlaní urobiť všetko, aby sme zastavili mladých ľudí pred tým, ako začnú fajčiť," vyhlásil Kyprianu. Komisár podporuje členské štáty únie, kde už prijali zákaz fajčenia vo všetkých verejných priestoroch, napríklad Írsko a Taliansko. Legislatívu v tomto smere však nepripravuje, rozhodnutie patrí do rúk členských krajín. "Rád by som videl zásadnú zmenu v našej spoločnosti, aby sa nefajčiarstvo stalo normou a fajčiarstvo ubúdajúcou menšinou. Ak by všetky štáty EÚ nasledovali príklad Írska, Talianska a Malty a zakázali fajčenie vo verejných priestoroch, boli by sme blízko tohto cieľa," povedal Kyprianu.
Nová kampaň pozostáva okrem roadšou, ktorá odštartovala včera a prvých desať dní bude v Belgicku, z videoklipov, ktoré sa budú vysielať v televízii a kinosálach, zo série tlačových správ a viacerých celoeurópskych podujatí. Od 1. mája začne v rámci kampane fungovať internetová stránka www.help-eu.com.
Komisia si uvedomuje rozpor medzi kampaňou proti fajčeniu na jednej strane a obrovskými dotáciami pestovateľom tabaku, ktorí ročne z pokladnice EÚ čerpajú asi miliardu eur. Podľa komisára Kyprianua však už bolo prijaté rozhodnutie dotácie postupne odbúravať. "Nemožno to však urobiť zo dňa na deň," uvedomuje si Kyprianu.

01 - Modified: 2002-12-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Popraviská hlavného mesta 02 - Modified: 2002-12-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úspechy USA vo vojne proti medzinárodnému terorizmu 03 - Modified: 2002-12-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Iraku ide Spojeným štátom len o Saddáma Husajna
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:51