Americký prezident Donald TrumpReuters
StoryEditor

USA sa chystá upustiť dôležitý orgán na kontrolu ľudských práv vo svete, píšu agentúry

19.06.2018, 19:23
Autor:
ČTKČTK
Veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová už vlani niekoľkokrát vyhlásila, že USA sú pripravené Radu pre ľudské práva opustiť.

Spojené štáty plánujú dnes oznámiť, že opustia Radu OSN pre ľudské práva (UNHRC). S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovali agentúry Reuters a AP.

Orgán, ktorý dohliada na dodržiavanie ľudských práv vo svete, bol už predtým terčom americkej kritiky predovšetkým kvôli údajnej zaujatosti voči Izraelu. 

Oznámenie o odchode z ďalšieho orgánu Organizácie spojených národov by mali dnes na spoločnej tlačovej konferencii vo Washingtone urobiť minister zahraničia USA Mike Pompeo a americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová.

Veľvyslankyňa už vlani niekoľkokrát vyhlásila, že USA sú pripravené Radu pre ľudské práva opustiť. Kritizovala vtedy predovšetkým údajnú "chronickú zaujatosť" tejto inštitúcie voči Izraelu. Spojené štáty dlhodobo požadovali reformu Rady.

UNHRC sídli v Ženeve a má 47 členov, ktorých volí na tri roky Valné zhromaždenie OSN. Vznikol v roku 2006 ako nástupca Výboru OSN pre ľudské práva (UNCHR). Rada úzko spolupracuje s Úradom vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ktorým je v súčasnosti Zájdi Raad Husajn. Komisár tento týždeň ostro kritizoval prezidenta Donalda Trumpa kvôli rozdeľovaniu rodín migrantov na americko-mexickej hranici.

Vo dvanásťročnej histórii Rady OSN pre ľudské práva zatiaľ žiadna členská krajina orgán neopustila dobrovoľne. Pred siedmimi rokmi, počas takzvanej arabskej jari, bola Líbya so súhlasom Valného zhromaždenia z Rady vylúčená. Počas vlády prezidenta Georgea Busha mladšieho Washington UNHRC tri roky bojkotoval, za prezidenta Baracka Obamu sa do nej opäť vrátil.

Spojené štáty pod Trumpovým vedením už vlani oznámili, že ku koncu tohto roka opustia Organizáciu Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Trump odstúpil tiež od parížskej klimatické dohody alebo jadrovej dohody s Iránom.

01 - Modified: 2024-03-28 18:09:10 - Feat.: - Title: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19, tvrdí Kotlár z SNS 02 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 03 - Modified: 2024-02-23 11:32:48 - Feat.: - Title: Členovia rady vlády pre ľudské práva žiadajú schôdzu k zrušeniu dotácií 04 - Modified: 2024-02-21 15:16:19 - Feat.: - Title: SaS odsudzuje zrušenie dotačnej výzvy v programe Ľudské práva. Považuje to za bezprecedentné 05 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Ombudsman Dobrovodský kritizuje Sociálnu poisťovňu: Pri dôchodcoch vidím obrovské prieťahy (rozhovor HN)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:00