Reuters
StoryEditor

Evakuácia chlapcov z jaskyne sa onedlho začne, tvrdia thajskí vojaci. Na miesto už smerujú Muskovi ľudia

07.07.2018, 16:20
Autor:
ČTKČTK
Elon Musk tvrdí, že má od odborníkov v Thajsku na svoje návrhy pozitívnu odozvu.

Evakuácia 12 thajských chlapcov a ich trénera z jaskyne, kde uviazli pri záplavách, by mohla začať v nedeľu alebo počas nasledujúceho dňa. Agentúre Reuters to dnes povedali vojaci, ktorí pracujú pri jaskyni a odčerpávajú z chodieb vodu. Americký podnikateľ a majiteľ vesmírnej spoločnosti SpaceX Elon Musk na twitteri oznámil, že by chlapci mohli byť evakuovaní pomocou akéhosi puzdra alebo dlhej nafukovacej trubice z dvojitej vrstvy kevlaru.

Skupina bola v jaskyni nájdená po deväťdňovom pátraní 2. júla. Teraz ju ohrozuje stúpajúca voda a ubúdajúci kyslík.

Pozrite si aj reportáž CNN, v ktorej grafika ukazuje, ako vyzerá jaskyňa, kde chlapci uviazli:

Musk navrhol vlastný spôsob záchrany

Zvažuje sa niekoľko variantov záchrany, uvažovalo sa o výcviku v plávaní a potápaní aj o možnosti dopraviť na miesto zásoby dostatočné na to, aby skupina prežila do opadnutia vody po skončení obdobia dažďov. Tento variant však úrady vylúčili.

Musk, ktorý študoval fyziku, na twitteri navrhol vlastný spôsob, ako skupinu dostať von. Nie je potrebná potápačská dýchacia maska ani regulátor. Nie je potrebný výcvik a hrozí menšie riziko, že osoba podľahne panike, oznámil Musk o svojom návrhu.

Podľa neho bolo jedno také puzdro použité cvične v piatok v bazéne na človeku, ktorý sa nikdy nepotápali s prístrojom. Dnes Musk dodal, že má od odborníkov v Thajsku na svoje návrhy pozitívnu odozvu. Musk tiež navrhuje natiahnuť do chodieb trubicu s priemerom asi meter, alebo v ťažkých úsekoch sadu kratších "rukávov" a nafúknuť ich vzduchom.

Agentúra Bloomberg oznámila, že dvaja členovia Muskovho tímu majú dnes do Thajska doraziť a prispieť k záchrannej operácii. Ďalší ich kolega, ktorý je práve v Thajsku na dovolenke, sa pripojí, v nedeľu by potom malo doraziť ďalších šesť jeho ľudí.

Pred jasyňou sa modlia mnísi

Dvaja z vojakov, ktorí z jaskyne odčerpávajú vodu, oznámili agentúre Reuters, že im nadriadení povedali, že záchranná operácia začne v nedeľu alebo o deň neskôr.

Úrady začali sprísňovať bezpečnostný kordón okolo miesta a v blízkosti jaskyne sa objavili nové výstražné tabule.

Reuters tiež napísal, že sa v blízkosti ústia jaskyne usadilo niekoľko mníchov a začali spievať nábožné piesne. Účelom obradu je "otvoriť jaskyňu" a umožniť bezpečný návrat chlapcov.

Záchranári sa tiež snažia prevŕtať sa k chlapcom, ale musia prekonať až 600 metrov zemského materiálu.

Do záchranných prác sa zapojilo niekoľko krajín vrátane Českej republiky. Vyslala dvoch príslušníkmi hasičského záchranného zboru s úlohou preveriť možnosti, ako by Česko mohlo pomôcť pri záchrane. Hovorkyňa českých hasičov Nicole Zaoralová oznámila, že obaja styční dôstojníci sa dnes po prílete zaregistrovali v miestnom krízovom štábe a dopoludnia sa boli pozrieť priamo v jaskyni, aby zvážili možnosť využitia veľkokapacitných čerpadiel. Tie podľa Zaoralovej nemožno použiť z dôvodu ich váhy a ťažkej manipulovateľnosti. Terén je členitý a čerpadlá nie je možné na miesto riadne dopraviť a usadiť. Thajsku tiež pomáhajú Austrália, Británia, Čína, Japonsko, USA a Izrael.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 04 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre 05 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:19