Reuters
StoryEditor

Trump zradil a Putin na neho niečo musí mať. Prezident USA čelí tvrdej kritike

16.07.2018, 20:20
Trumpa kritizujú, že nebol schopný Putina kritizovať.

Po pondelkovom summite amerického prezidenta s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom sa na Donalda Trumpa zosypala kritika zo strany jeho odporcov.

Najvýraznejší hlas zaznel od bývalého šéfa CIA. Ten považuje Trumpovo správanie za zradu USA. Podobne to vidí aj bývalý veľvyslanec USA v Českej republike Eisen.

"Výkon Donalda Trumpa na tlačovej konferencii v Helsinkách vyrástol na a prekročil hranicu, vysokých zločinov a prečinov. Nešlo o nič menšie ako zradu. Nielen že Trumpove komentáre boli imbecilné, ale Putin ho má úplne vo vrecku. Republikánski patrioti: Kde ste ???" napísal na Twitter bývalý šéf CIA John O. Brennan, ktorý viedol agentúru za vlády prezidenta Baracka Obamu medzi rokmi 2013 a 2017.

Podobne celú situáciu vidí aj bývalý veľvyslanec Spojených štátov v Českej republike Norm Eisen, ktorý vo svojej reakcii na Trumpovo stretnutie s Putinom napísal len jedno slovo: zrada.

Trump nevie, komu má veriť

Trump totiž na otázku médií, či v otázke zasahovania Ruska do prezidentských volieb verí viac vlastným bezpečnostným službám, alebo prezidentovi Putinovi, odpovedal, že si nie je istý.

"Sám sa neustále pýtam sám seba. Nemyslím si, že by bol dôvod, prečo by sa chceli Rusi vmiesiť do volieb," odpovedal na otázku, komu verí, či Putinovi, alebo vlastným bezpečnostným zložkám. "Chcel by som, aby naši vyšetrovatelia spolupracovali s ich." Podľa Putina musí rozhodnúť súd, nie tajné služby.

Spoločná tlačová konferencia oboch prezidentov:

Americké tajné služby pritom zasahovanie už skôr potvrdili. Cieľom kampane bolo podľa nich podkopať demokratický proces v krajine a pošpiniť demokratickú kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovú.

Hillary porazil fér

Americký prezident na tlačovej konferencii zopakoval, že počas predvolebnej kampane neexistovala žiadna "tajná dohoda" medzi ním a ruskou vládou. Uviedol, že viedol "čistú kampaň" a "ľahko" porazil demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú. "Viedol som skvelú kampaň, a preto som prezidentom," dodal Trump.

Nad Trumpovými slovami sa pozastavila napríklad americká CNN. Ako uviedla v komentári na svojich webových stránkach, Trump stojaci vedľa Putina odmietol kritizovať ruského prezidenta za zasahovanie do volieb a naopak obrátil svoju kritiku na ministerstvo spravodlivosti a FBI.

Sám Putin sa však nebál proti dopytu redaktora agentúry AP silne vymedziť.

Ostrý Putin

"Vymenujte mi jediný fakt, ktorý hovorí o tajnej dohode (Trumpovho volebného štábu s Ruskom) pri prezidentských voľbách. Sú to úplné bláboly," vyhlásil ruský prezident. Je podľa neho potrebné opierať sa o fakty, nie o povesti.

Líderka demokratov v Snemovni reprezentantov USA Nancy Pelosiová poznamenala, že Putin na Trumpa niečo musí mať, inak by sa takto americký prezident nemohol správať. "Dnes takzvaný americký líder hanebne zlyhal, pretože sa nedokázal postaviť človeku, ktorý stál na čele útokov," napísala na twitteri Pelosiová s odkazom na 12 Rusov, ktoré USA minulý týždeň obvinili z hackerských útokov a snáh ovplyvniť americkej prezidentské voľby v roku 2016. "Vážne, čo na neho Putin má, že sa Trump tak bojí?" dodala.

O dvanástich agentoch ruskej vojenskej rozviedky, ktorých minulý týždeň americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) obvinil z hackerského útoku proti serveru Demokratickej strany USA, Putin vraj nemá veľa čo povedať. Robert Mueller, zvláštne vyšetrovateľ FBI prešetrujúci údajné ruské narábanie, môže podľa Putina oficiálne požiadať o vypočúvanie osôb, ktoré považuje za vinníkov.

Arizonský republikánsky senátor Jeff Flake už pred summitom vyjadroval pochybnosti, či Trump stretnutie s ruským prezidentom zvládne. "Nikdy som si nemyslel, že uvidím amerického prezidenta vedľa ruského, ako bude obviňovať Spojené štáty z ruskej agresie. Je to zavrhnutiahodné," uviedol Flake.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 05 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 23:24