StoryEditor

V Indii vyšetrujú detské domovy kvôli sexuálnemu zneužívaniu

14.08.2018, 12:41
Takmer pätina detských domovov v Indii nie je zaregistrovaná. Funguje tak ilegálne s minimálnym alebo žiadnym dohľadom.

Na severe Indie sa minulý týždeň začali kontroly všetkých detských domovov. Podnetom bola razia polície v jednom z nich, kde zachránila dvadsať dievčat a  troch chlapcov, ktorí mali byť predávaní na sex.

Polícia začala konať na základe podnetu od 13-ročného dieťaťa, ktoré ušlo z domova v meste Deoria, v indickom štáte Uttarpradéš. „Dieťa nám povedalo, že dievčatá boli niekam posielané v noci autom a vracali sa nad ránom s plačom,” povedal Dayaram Singh Gaur, policajt v Deorii, ktorý má prípad na starosti.

Štátni úradníci boli poverení skontrolovať podmienky vo všetkých detských domovoch v ich dištrikte, povedala ministerka blahobytu pre ženy a deti Rita Bahugana Joshi v Uttarpradéši organizácii Thomson Reuters Foundation. „Je to šok. V roku 2018, keď hovoríme o vzostupe žien, je to veľmi nešťastná situácia,” dodala Joshi.

K zásahu prišlo len niekoľko týždňov po tom, ako polícia zachránila 29 dievčat z domova v susediacom štáte Bihar a zatkla 10 ľudí, ktorí sú vyšetrovaní z rôznych trestných činov vrátane znásilnenia.

Indická národná ministerka pre ženy a deti, Maneka Gandhi, bola citovaná v novinách The Indian Express tvrdiac, že nariadila všetkým inštitúciam s detskou starostlivosťou naprieč krajinou, aby boli prekontrolované do 60 dní. Gandhiho úrad odmietol situáciu komentovať.

V Indii existuje 7 300 domovov s približne 230-tisíc deťmi. Viac než tisíc z nich je ale nezaregistrovaných, čo znamená, že pracujú nelegálne a s malým alebo žiadnym dohľadom.

Vládna Národná komisia na ochranu detských práv zhrnula, že v Indii existuje 7 300 domovov s približne 230-tisíc deťmi. Viac než tisíc z nich je ale nezaregistrovaných, čo znamená, že pracujú nelegálne a s malým alebo žiadnym dohľadom. Detský domov v Deorii takto fungoval viac ako jeden rok, hovorí polícia.

Zneužívanie v takých zariadeniach stúpa, hovorí Asha Bajpai, profesorka práva na Tata inštitúte sociálnych štúdií v Mumbaii, kde skúmali domovy na západe, v Maharashtre. „Ten príbeh sa stále opakuje,” tvrdí Bajpai. „V domovoch, ktoré som navštívila, boli deti využívané.”

Deorský policajt Gaur povedal, že dvaja ľudia z vedenia domova sú zatknutí. Ďalších podozrivých polícia vyšetruje, aby zistili, komu mali zaplatiť, aby odvážal dievčatá a sexuálne ich zneužíval. „Snažíme sa teraz zistiť, o ktoré autá a ktorých ľudí išlo. A to na základe toho, ako ich dievčatá opísali,” dodal.

India tento rok zaviedla trest smrti pre tých, ktorí znásilnia mladšie ako dvanásťročné dievča. Po novom si tiež vo väzbe odsedia o niečo dlhšie tí, ktorí znásilnili staršie dievčatá a ženy. K sprísneniu prišlo na základe znechutenia naprieč celou krajinou zo znásilnenia a vraždy osemročného dievčaťa.

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. Článok vznikol v spolupráci s Platformou mimovládnych rozvojových organizácií.

01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 04 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 13:45