StoryEditor

V Janove našli všetkých nezvestných. Počet obetí je 43

18.08.2018, 17:04
Autor:
ČTKČTK
V troskách však stále môžu byť ľudia, ktorých ako nezvestných nikto nenahlásil.

Z trosiek zrúteného mosta v severotalianskom Janove dnes záchranári vyslobodili telo poslednej nezvestnej osoby. Po vyčerpaní zoznamu nezvestných sa bilancia utorkového nešťastia dostala na 42 obetí, keď boli ešte v noci nájdené ďalšie tri mŕtve telá.

Janovská nemocnica San Martino však v podvečer informovala o smrti rumunského vodiča kamiónu, ktorý podľahol vážnym poranením lebky a hrudníka. Počet obetí sa tak vyšplhal na 43.

Úrad civilnej obrany však informoval, že prehľadávanie sutín v Janove pokračuje. Talianska vláda na dnes vyhlásila štátny smútok, v prístavnom meste sa konal štátny pohreb 19 ľudí, ktorí pri páde diaľničného mosta prišli o život.

Našli posledných nezvestných

Záchranári v noci vyslobodili automobil, ktorý bol pochovaný pod obrovským kusom betónu zo zrúteného piliera, informovala agentúra ANSA. V úplne zničenom vozidle cestovala rodina Cecalaových, rodičia a ich deväťročná dcéra. Úrady zatiaľ bilanciu obetí oficiálne nezvýšili, pretože sa čaká na identifikáciu mŕtvych.

Podľa predchádzajúcich informácií pátrali úrady po nájdení tiel rodiny Cecalaových ešte po dvoch osobách, teraz však hlásia, že zoznam bol vyčerpaný. Záchranári dnes z trosiek časti Morandiho mosta vytiahli telo 31 ročného janovského robotníka, ktorý v utorok v momente zrútenia pod mostom pracoval.

Úrady predtým viedli ako nezvestného ešte nemeckého turistu, ten sa však sám telefonicky ohlásil janovskej prefektúre. V čase kolapsu viaduktu v prístavnom meste vôbec nebol, uviedol denník La Repubblica.

Môžu tam byť ďalší ľudia

Úrad civilnej obrany zároveň varoval, že počet obetí nemusí byť konečný. V sutinách viaduktu by ešte mohli byť osoby, ktorých zmiznutie nikto nenahlásil, prípadne bezdomovci.

Pád mosta spôsobil v Taliansku obrovskú vlnu rozhorčenia, ktorá sa obrátila proti vládnym úradom aj prevádzkovateľovi diaľnice, firme Autostrade per l'Italia. Zodpovednosť za pád mosta má určiť vyšetrovanie.

Hľadajú vinníka

Prokuratúra chce, aby sa vinník spovedal z viacnásobného usmrtenia z nedbanlivosti, zavinenia katastrofy a z ohrozenia bezpečnosti dopravy. Vláda však už ostro kritizovala firmu, ktorá diaľnicu spravuje, a začala proces s cieľom odobrať jej koncesiu.

Štátny smútok za obete nešťastia dnes drží celé Taliansko a mŕtvych si pripomínajú aj v niektorých ďalších európskych krajinách. Obradu v pavilóne janovského výstaviska sa okrem talianskeho prezidenta Sergia Mattarella zúčastnil aj premiér Giuseppe Conte, predseda poslaneckej snemovne Roberto Fico či predsedníčka senátu Maria Elisabetta Casellatiová.

Pochovaných bolo 19 ľudí, vrátane niekoľkých cudzincov. Ďalšia dvadsiatka rodín však chce svojich mŕtvych pochovať v súkromí, niektorí pozostalí sa štátneho obradu odmietli zúčastniť preto, že vinu za tragédiu podľa nich nesie práve štát.

01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie 05 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:25