StoryEditor

Francúzsky minister odchádza, vláda neplní ekologické ciele

28.08.2018, 14:46
Autor:
ČTKČTK
Minister životného prostredia opúšťa francúzsky vládny kabinet. Vláda podľa neho postupuje v plnení environmentálnych cieľoch pomaly.

Francúzsky minister životného prostredia Nicolas Hulot dnes ráno v rádiu oznámil, že plánuje podať demisiu. Činí tak preto, že prezident Emmanuel Macron nedostatočne plní klimatické a ďalšie ekologické ciele. Povedal tiež, že o svojom kroku prezidenta ešte oficiálne neinformoval.

Známy ekologický aktivista, novinár, producent aj spisovateľ tvrdí, že jeho rozhodnutie bolo výsledkom nahromadených sklamaní. Kroky vlády pri riešení klimatickej zmeny, ochrany biologickej rozmanitosti a ďalších environmentálnych hrozieb boli podľa neho doteraz len malými krokmi.

Pre vládu je to prehra

Podľa agentúry Reuters patrí Hulot k vysoko populárnym členom francúzskej vlády. Jeho odchod tak pre Macrona znamená veľkú ranu. Samotný prezident je momentálne nepopulárny, v prieskumoch má najhoršie hodnotenie od nástupu do funkcie. Portál The Guardian píše, že práve ekologické témy zdôrazňovali rozdiel medzi Macronom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý avizoval odstúpenie od Parížskej dohody. V nej sa väčšina štátov sveta zaviazala bojovať proti klimatickej zmene.

Reuters

Z vlády zatiaľ prichádzajú pochmúrne reakcie. „Nechápem, prečo odstupuje, keď sme v prvom roku dosiahli toľko úspechov, na ktorých má práve on najväčšiu zásluhu. Nevyhral všetky bitky, ale tak už to u ministrov býva,“ povedal hovorca vlády Benjamin Griveaux. Zároveň Hulotovi vytkol, že prezidentovi ani premiérovi svoj úmysel neoznámil.

Hulot ohlásil rezignáciu po tom, čo kabinet oznámil, že chce zmierniť lovecké zákony. Po novom by licencie na lov mali byť lacnejšie a lovci by mohli strieľať viac druhov zvierat. Podľa The Guardian sa mu nepáči, že vládou máva silná lobby, čo je vidieť aj v prípade spomínaných loveckých zákonov. Sklamaný bol aj z toho, keď vláda upustila od svojho cieľa spoliehať sa na jadrovú energiu len z 50-tich percent. Prehral aj v boji zakázať kontroverzný glyfosát, ktorý je súčasťou mnohých postrekov a zrejme ohrozuje aj ľudské zdravie.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 02 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 03 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 04 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 05 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:01