StoryEditor

"Je čas skončiť s divadlom rozdelenej Európy." Posledný prejav Junckera si vyslúžil chválu aj kritiku

12.09.2018, 13:41
Autor:
ČTKČTK
Jean-Claude Juncker vystúpil v Európskom parlamente so svojim posledným prejavom o stave EÚ.

Silná, jednotná a sebavedomá Európska únia je silou, s ktorou treba počítať, vyhlásil dnes v Európskom parlamente predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Vo svojom poslednom prejave o stave EÚ pred voľbami do europarlamentu v máji budúceho roku zdôraznil, že v súčasnej geopolitickej situácii jednotnú EÚ potrebuje svet aj jej vlastní občania.

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič hovorí o Junckerovom prejave:

Je čas skončiť s divadlom rozdelenej Európy

"Do volieb musíme ukázať, že Európa môže prekonať rozdiely medzi severom a juhom, východom a západom, ľavicou a pravicou. Európa je príliš malá na to, aby si mohla dovoliť rozdeľovanie na polovice alebo štvrtiny," podotkol Juncker.

Záverom svojho vystúpenia šéf komisie zdôraznil, že by chcel východ a západ Európy spájať. "Je čas skončiť s tým smutným divadlom rozdelenej Európy. Náš svetadiel a tí, ktorí ukončili studenú vojnu, si zaslúžia niečo lepšie," vyhlásil.

Zopakoval však zároveň, že Komisia bude čeliť všetkým útokom na vládu práva v členských krajinách a bude uplatňovať siedmy článok zmluvy EÚ vždy, keď to bude potrebné. Tento postup už začal voči Poľsku kvôli jeho súdnej reforme. Europarlament dnes popoludní čaká kľúčové rozhodnutie, či sa na členské štáty EÚ obráti s odporúčaním začať podobný postup aj voči Maďarsku.

Predseda EK v prejave tiež zdôraznil potrebu obrany klimatickej dohody z Paríža, ktorú Trumpova administratíva odmieta.

V jednom z bodov Juncker tiež potvrdil plán zrušiť povinné striedanie letného a zimného času a nechať rozhodnutie o zimnom či letnom čase na členských krajinách EÚ.

Nepočuli ste o Berlínskom múre?

Prejav Junckera aj s návrhmi budúcich úloh a zmien vyvolal chválu medzi lídrami kľúčových poslaneckých klubov aj kritiku poľských konzervatívcov a ďalších euroskeptikov.

"V dejinách európskej integrácie nebola Európa nikdy rozdelenejšia ako v súčasnosti," vyhlásil v rozprave po Junckerovom prejave Ryszard Legutko z poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS). "Nepočul ste o Berlínskom múre?" zareagoval belgický liberál Guy Verhofstadt za európskych liberálov a odsúdil "úplne hlúpe a bláznivé slová na kontinente, ktorý prišiel o milióny životov kvôli nacionalizmu a populizmu".

Podľa neho autoritárski vodcovia, ako je maďarský premiér Viktor Orbán či šéf PiS Jaroslaw Kaczyński, "sa snažia EÚ rozvrátiť a prevziať ju zvnútra", a preto je tak dôležité zjednotiť sily. Verhofstadt takisto podporil Junckerov návrh ukončiť v EÚ jednomyseľné rozhodovanie, pretože "je zdrojom problémov", a zaviesť väčšinové rozhodovanie ako "poslednú šancu, poslednú záchranu". Budúca EK bude musieť byť viac než len komisiou, ale európskou vládou, skutočnou autoritou, ktorá bude čeliť populistom, zdôraznil.

Sklamanie aj chvála

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič hovorí, že v Junckerovom prejave zazneli dva výrazné momenty. "Prvým bolo pripomenutie nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu, ktoré rozhodnú o tom, ako bude Európa v nasledujúcich rokoch vyzerať. Druhým bolo poukázanie na oblasti, kde musí byť EÚ oveľa akcieschopnejšia," tvrdí Šefčovič

Slovenský eurokomisár tiež ocenil, že Juncker vo svojej správe vyzdvihol to, čo sa sa Európskej komisii podarilo v posledných rokoch presadiť. 

Českí zástupcovia v europarlamente si všimli Junckerovu kritiku "váhavého" postoja Česka (a ďalších stredoeurópskych krajín) k migračnej kríze. Mnohí z nich vyjadrili nad vystúpením predsedu EK sklamanie.

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) však zaznamenala "výrazný posun" v Junckerovom postoji. "Nebol tak radikálny (ako predtým) a na prvé miesto kládol bezpečnosť, teda že štáty musia vnímať ako zodpovednosť za vlastnú bezpečnosť, tak spoločnú európsku solidaritu. To svedčí o lepšom pochopení situácie. ČR určite nechce byť nesolidárna, ale na prvé miesto kladie bezpečnosť," povedala. Dodala, že Česko by mohlo solidaritu prejaviť napríklad gestom v podobe prijatia sýrskych sirôt.

Jiřího Pospíšila (TOP 09) Junckerovo vystúpenie nijako zásadne nesklamalo. Ale návrhy, či sa má v európskych inštitúciách rozhodovať jednomyseľne konsenzom, alebo väčšinou, by prenechal k rozhodnutiu voličom pri nadchádzajúcich voľbách do EP. "To je silná politická téma, to by sme nemali rozhodovať na konci volebného obdobia," povedal. 

Sklamaná sa cíti Dita Charanzová (ANO). "Chýbalo mi hlavne objektívne zhodnotenie toho, čo sa podarilo, ale aj realistický pohľad na to, čo sa nepodarilo. Musel by si priznať, že totálne nezvládol migračnú krízu, nedokázal zabrániť brexitu a zásadnou mierou prispel k vnútornému rozkladu EÚ. Ak sa niekedy dostane do dejepisu, potom ako vodca slabý a pre zahraničných partnerov ťažko čitateľný. Pevne verím, že jeho nástupca na čele EK bude iný," uviedla Dita Charanzová

Pavel Poc (ČSSD) naopak ocenil výsledky Junckerovej komisie v ekonomike: hospodárstvo rastie, klesá nezamestnanosť, euro je druhou najvýznamnejšou svetovou menou - a nakoniec aj v migrácii sa komisia chopila problému efektívne, ako svedčí pokles počtu migrantov. Junckerovej komisii by naopak vytkol zanedbávanie sociálnej oblasti, ako aj zdravia a životného prostredia.

01 - Modified: 2022-05-05 14:49:48 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec bude vyšetrovať používanie softéru Pegasus 02 - Modified: 2022-04-17 19:06:15 - Feat.: - Title: Ovplyvní to výsledok volieb? Európsky parlament chce naspäť peniaze, ktoré spreneverila Marine Le Penová 03 - Modified: 2022-04-08 07:49:07 - Feat.: - Title: Nehovorme o sociálnej Európe, kým rómske deti umierajú na podvýživu, hovorí Nicholsonová 04 - Modified: 2022-03-09 08:40:26 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sa spojili, odsudzujú slová Uhríka: Robí hanbu celému Slovensku 05 - Modified: 2022-03-07 10:24:29 - Feat.: - Title: Malá revolúcia pre vodičov? Do dvoch rokov má pribudnúť úplne nová diaľničná známka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:31