StoryEditor

K Líbyi vyplávala loď, talianska iniciatíva monitoruje situáciu na mori

06.10.2018, 09:30
Autor:
ČTKČTK
Talianska iniciatíva ide proti väčšinovej protiimigračnej mienke spoločnosti.

K líbyjským brehom vyplávala loď, ktorú si prenajalo niekoľko mimovládnych organizácií pod záštitou talianskej iniciatívy Mediterranea. Loď Mare Jonio pláva na čele s talianskou vlajkou a jej hlavnou úlohou bude monitorovať situáciu na mori, pátrať a zachraňovať, prípadne alarmovať príslušné úrady, povedal podľa denníka La Repubblica prevádzkovateľ lode. Misia Mediterranea je prvá čisto talianska misia v medzinárodných vodách Stredomoria.

„Loď Mare Jonio je na ceste! V spolupráci s misiou Mediterranea sme naspäť na mori, budeme situáciu pozorne sledovať a vzdorovať európskej politike, ktorá necháva zomierať ľudí,“ informovala na Twitteri nemecká nezisková organizácia Sea-Watch.

35 metrov dlhé a deväť metrov široké plavidlo vyplávalo v stredu večer z prístavu Augusta na východe Sicílie. Loď nie je primárne určená k záchrane a preprave migrujúcich, ale k lokalizácii a zabezpečeniu lodí tých z nich, ktoré sa dostanú do problémov. Loď Mare Jonico bude operovať v oblasti, kde bolo v septembri nahlásených niekoľko stroskotaní s ľuďmi utekajúcimi pred vojnou. Doprevádza ju loď Burlesque s novinármi.

Proti väčšinovej verejnej mienke

Mare Jonico sa zároveň pripojí k lodi Astral, ktorú prevádzkuje španielska mimovládna organizácia Proactiva Open Arms. Tá vyplávala zo Španielska pred niekoľkými dňami s rovnakým cieľom.

„Už sme sa ďalej nemohli nečinne pozerať. Bolo potrebné jednať a nájsť spôsob, ako čeliť kultúrnemu a morálnemu úpadku, ktorého sme svedkami. Misia Mediterranea je aktom morálnej a občianskej neposlušnosti. Vzdorujeme prevládajúcej verejnej mienke, ktorú šíri nacionalistická pravica, a riadime sa námorným a medzinárodným právom a našou (talianskou) ústavou, ktoré stanovujú povinnosť zachraňovať životy v ohrození,“ cituje denník La Repubblica aktivistov na palube lode Mare Jonico.

Súčasná vláda protiimigračnej strany Liga a protestného Hnutia piatich hviezd (M5S) krátko po získaní dôvery zatvorila v júni talianske prístavy lodiam neziskových organizácií. Tvrdú líniu presadzuje hlavne minister vnútra Matteo Salvini, ktorý vedie Ligu.

Slovensko nebude nesolidárne

Slovenské politické špičky taktiež momentálne skloňujú tému utečencov. Premiér Peter Pellegrini začiatkom týždňa naznačil, že Slovensko by mohlo prijať desať sýrskych sirôt, ktoré sú momentálne v Grécku. „Je otvorená otázka, či sa Slovensko vie postaviť aj k možnej opatere sirôt, ktoré sú umiestnené v Grécku," povedal podľa agentúry TASR premiér. Slovensko podľa neho nebude nesolidárne. V prípade potreby by sa podľa jeho slov Slovensko vedelo postarať o tieto siroty. Zároveň dodal, že zúbožené deti by poputovali pravdepodobne do detských domovov.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel pre ČTK potvrdil, že Slovensko v rámci dobrovoľného príspevku k riešeniu migrácie zvažuje prijatie sirôt.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:26