Rok 2015 bol na tom dokonca lepšie 2012, keď sa 97% grónskeho ľadového príkrovu začalo v lete topiť. Takéto niečo sa dialo raz za celé storočie, ale od začiatku milénia to registrujeme každých 6 rokov.Reuters
StoryEditor

Planéta B neexistuje, starajme sa o našu

09.10.2018, 10:00
Ako reaguje svet na pondelkovú správu o klimatickej zmene?

Už v roku 2030 budeme žiť na planéte, ktorá bude o jeden a pol stupňa teplejšia oproti dobe, keď si človek začal užívať výdobytky industriálnej revolúcie. Vyplýva to z dnešnej správy Medzivládneho panelu OSN o klimatickej zmene (IPCC).

Správa vlastne inými slovami hovorí, že už nemáme veľa času na misiu, ku ktorej sa svet v Parížskej klimatickej dohode z roku 2015 zaviazal - udržať na uzde teplotu Zeme do konca storočia čo najvýraznejšie pod dvomi stupňami Celzia oproti preindustriálnej dobe.

Kroky proti pokračujúcemu globálnemu otepľovaniu treba podľa správy podnikať rýchlo, lebo presýpacie hodiny sa čochvíľa preklopia a o dvanásť rokov bude na planéte také teplo, aké sme si chceli ešte prinajmenšom pár dekád udržať. Momentálne je na planéte v porovnaní s vtedajšou dobou teplejšie o jeden stupeň.

Ak pritom budeme pokračovať v doterajšom trende, na konci storočia bude Zem teplejšia o dva stupne, píše sa v pravidelnom reporte OSN, za ktorým stoja desiatky vedcov a tisíce hodín recenzných procesov.  Viac o dnešnej správe si prečítajte tu.

Konajte teraz, už je takmer neskoro

Hoci na prvý pohľad tieto rozdiely budia dojem, že sú zanedbateľné, ich dôsledky na naše fungovanie na planéte môžu byť enormné. „Záleží na každom malom oteplení. Oteplenie o 1,5 stupňa alebo viac zvyšuje riziko spojené s dlhotrvajúcimi alebo nezvratnými zmenami,“ uviedol Hans-Otto Pörtner, spolupredseda pracovnej skupiny IPCC pre dopady zmeny klímy.

„Správa vysiela politikom jasný signál: konajte teraz, lebo už je takmer neskoro,“ komentoval správu Niklas Höhne, odborník na emisie skleníkových plynov z holandskej univerzity vo Wageningene.

Európska komisia sa vyjadrila, že bude bojovať proti klimatickej zmene a podobné konanie očakáva aj od ostatných signatárov klimatickej dohody. „Všetci zúčastnení musia zvýšiť úsilie vo vzťahu k sľubom učineným v Parížskej dohode,“ uviedli eurokomisári Miguel Arias Caňete a Carlos Moedas. „Keďže neexistuje žiadna planéta B, záchrana našej Zeme by mala byť prvoradou misiou,“ dodali a pripomenuli, že Komisia plánuje v novembri predstaviť stratégiu na zníženie emisií oxidu uhličitého. Ministri životného prostredia Európskej únie sa majú v utorok stretnúť v Luxembursku, kde budú okrem iného jednať o decembrovom klimatickom summite v Katowiciach.

Nedostatočné varovanie?

V médiách sa objavila aj kritika, že správa z dielne IPCC zdôrazňuje len málo zo zoznamu následkov, aké bude mať o 1,5 stupňa teplejšia planéta. Denník The Guardian píše, že klimatická zmena spôsobí migráciu (pre prílišné teplo sa totiž nebudú dať obývať niektoré časti planéty) a tá zase povedie k politickej nestabilite a možným vojenským konfliktom. Fakt, že klimatická zmena môže viesť k nepokojom, je podľa autora článku potrebné zdôrazniť. Správa sa tiež vôbec nezmieňuje o Golfskom prúde, ktorý sa vplyvom globálneho otepľovania spomaľuje.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2018-10-08 15:31:46 - Feat.: 0 - Title: Experti na klimatickú zmenu: Planéta má čas len do roku 2030. Inak príde katastrofa
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 02 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 03 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 04 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 05 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:07