Čokoláda, káva, víno alebo pivo. Všetky sa v budúcnosti môžu stať obeťou klimatickej zmeny. Pivo raz môže byť kvôli nej v priemere dvojnásobne drahšie. K takému záveru prišla skupina vedcov v štúdii, ktorú včera publikoval odborný časopis Nature Plants. Platiť za tekutý chlieb budeme kvôli jačmeňu, ktorý sa ťažko prispôsobuje vysokým teplotám a suchám.
V správe sa uvádza, že v budúcnosti produkcia jačmeňa poklesne, môže to byť až o 17 percent v porovnaní s dneškom. Cena piva sa kvôli tomu v priemere zdvojnásobí, a to po odčítaní inflácie. V niektorých krajinách narastie cena dokonca trojnásobne - napríklad v Írsku.
Vedci podľa agentúry AP dávno vedia, že jačmeň je jednou z najzraniteľnejších plodín. Zverejnená štúdia však tento fakt prezentuje v dramatických súvislostiach, zhodujú sa experti. Globálne otepľovanie vysvetľujú ľuďom na príklade piva, čo je podľa nich cesta, ako najviac rozšíriť povedomie o zmene klímy.
K výrobe piva sa používa necelá pätina celkovej svetovej úrody jačmeňa, uvádza AP. V takých krajinách, ako sú Spojené štáty, Brazília alebo Čína, sú to až dve tretiny. Pokiaľ podľa vedcov budú emisie skleníkových plynov vypúšťané do ovzdušia v takom množstve ako doposiaľ, klíma poškodí úrodu do konca stotočia nie raz za desať rokov, ale raz za dva roky.