StoryEditor

Nový iránsky prezident: Islamské princípy v popredí

28.06.2005, 00:00

Prekvapujúce víťazstvo štyridsaťdeväťročného konzervatívneho politika Mahmúda Ahmadínidžáda v boji o iránskeho prezidenta znepokojilo nielen politikov západných krajín, ale aj predstaviteľov ropných trhov. Irán totiž vykazuje tretie najväčšie ropné rezervy na svete a je štvrtým najväčším vývozcom tejto suroviny, keď jeho denná ťažba dosahuje asi štyri milióny barelov denne. Ahmadínidžád bezprostredne po oznámení výsledkov volieb zdôraznil, že dá prekontrolovať všetky zmluvy, týkajúce sa exportu iránskej ropy.
S prvým prejavom nevystúpil v televízii, ale v rozhlase. Jeho posolstvo -- z Iránu chce vytvoriť modernú a pokrokovú islamskú krajinu, ktorá bude "v tejto úlohe vzorom pre iné štáty sveta". Súčasne sa odvolal na hodnoty a ciele islamskej revolúcie z roku 1979. "Dvere pre pokrok vo vzťahoch Iránu a USA tak zostanú zavreté", komentoval výsledky volieb Karim Sadjadpour, pracovník výskumného ústavu International Crisis Group. Američania Irán obviňujú, že sa snaží o vývoj jadrových zbraní, čo však Teherán odmieta. Oba štáty ani neudržiavajú diplomatické vzťahy a americký minister obrany Donald Rumsfeld iránske prezidentské voľby označil za "tieňové". Ahmadínidžád však pri vysokej účasti voličov získal až 62 percent všetkých hlasov. Je prvou hlavou štátu za posledných 24 rokov, ktorá nepochádza z klerikálnych kruhov.
V rámci úvodnej tlačovej konferencie sa nový prezident vyslovil za ďalší rozvoj iránskeho jadrového programu s tým, že jeho krajina má tak ako iné štáty právo na mierové využitie jadrovej technológie. Súčasne potvrdil, že rozhovory Teheránu s Európskou úniou budú pokračovať. EÚ reprezentujú predstavitelia Francúzska, Veľkej Británie a Nemecka.
Ahmadínidžád má za sebou úspešnú politickú kariéru. Je absolventom technickej univerzity a v rokoch 1993 -- 1997 bol guvernérom provincie Ardabil. V roku 2003 sa stal teheránskym starostom. V tejto funkcii sa preslávil ako tvrdý zástanca islamskej línie, no s vyhraneným sociálnym zmýšľaním a mnohými pragmatickými postojmi. V súčasnosti napríklad rokuje s Číňanmi o výstavbe metra a s Európanmi zase o efektívnej likvidácii mestského odpadu. Získal tiež medzinárodný úver na renováciu teheránskeho starého mesta. Jedna z nezávislých nevládnych organizácií tohto muža ocenila titulom "najlepší starosta sveta". (gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 02:44