StoryEditor

Sneh v Španielsku či zaplavené Benátky. Európa zažíva silný nápor extrémneho počasia

30.10.2018, 15:23
Autor:
ČTKČTK
Španielsko a Francúzsko potrápili veľmi nízke teploty a sneženie.

Európa zažíva silný nápor extrémneho počasia, ktoré spôsobilo chaos v doprave, veľké materiálne škody aj obete na životoch.

Španielsko a Francúzsko potrápili veľmi nízke teploty a sneženie, v Taliansku a strednej Európe robil najväčšie problémy silný vietor.

Búrka v Taliansku kvôli intenzívnym zrážkam nebezpečne zdvihla hladiny mnohých riek a od pondelka si vyžiadala desať obetí na životoch, v mnohých francúzskych, rakúskych a španielskych regiónoch zostali státisíce domácností bez dodávok elektriny.

Chladné počasie v Španielsku

Na severovýchode Španielska panuje už od víkendu nezvyčajne chladné počasie kvôli prílivu arktického vzduchu. Meteorologická služba Aemet dnes vyhlásila stav ohrozenia v 24 z 50 španielskych provincií.

Na Baleárskom ostrove Menorca je už tretí deň 30 000 domácností bez prúdu kvôli nedeľnému tornádu. V Astúrii a Galícii je kvôli snehu mnoho ciest a diaľnic nezjazdných.

Vo Francúzsku bolo dnes bez elektriny 195 000 domácností. Korziku zasiahla víchrica s nárazmi vetra s rýchlosťou až 180 kilometrov za hodinu, úrady na ostrove registrujú desať zranených. Na mnohých miestach Francúzska silno snežilo, v južnej časti Francúzskeho stredohoria napadlo miestami až 40 centimetrov snehu.

Tragické búrky v Taliansku

Búrky v Taliansku si od pondelka vyžiadali najmenej desať mŕtvych a štyria ľudia boli vážne zranení. Oznámili to dnes talianske úrady. V Južnom Tirolsku strom vyvrátený vetrom spadol na dobrovoľného hasiča a zabil ho. Ďalšie obete hlásia médiá z okolia Ríma a Neapola. Zatvorené sú dnes školy, severotalianske prístavy aj medzinárodné letisko v Janove. S lokálnymi záplavami zápasí južné Rakúsko.

Medzi poslednými hlásenými obeťami je muž, ktorý v prímorskom letovisku Rimini prevádzkoval adrenalínový šport zvaný kitesurfing. V subalpínskom regióne bolo nájdené mŕtve telo rybára, ktorý v dôsledku silného vetra spadol do jazera Levico, keď chcel skontrolovať stav svojho člna.

V juhotirolskej obci San Martino in Badia padajúci strom zabil v pondelok večer dobrovoľného hasiča, informovala dnes agentúra ANSA. Práve padajúce stromy si v pondelok vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych.

V blízkosti prístavného mesta Savona zahynula 88 ročná žena, keď sa na ňu zrútil kus fasády. Ďalšia žena zomrela v severotalianskej oblasti Trentino, keď sa na jej dom zosunulo uvoľnené bahno s kameňmi. V juhotalianskom Catanzare je nezvestný jeden muž. Takmer vo všetkých častiach krajiny platí varovanie pred nebezpečným počasím a zostali zatvorené školy.

Zaplavené Benátky

V Benátkach spôsobil silný vietor v kombinácii so zdvihnutou hladinou vody záplavy. Námestie sv. Marka bolo na niekoľko hodín uzavreté, pretože ani obvyklé drevené lávky už nezaručovali bezpečnú cestu cez námestie.

Jav známy ako "aqua alta", teda pravidelné zdvihnutie hladiny Jadranského mora, ešte len šiestykrát v histórii prekročil hranicu 150 centimetrov. Pod vodou sa ocitlo 70 percent starého mesta, ale počas dneška hladina o desiatky centimetrov klesla.

Svet sa medzitým baví na sociálnych sieťach z benátskej pizzerie, v ktorej sa čašníci aj hostia brodia vo vode. Nenechávajú sa však vyviesť z miery, na nohách majú vysoké gumené čižmy.

Miliónové škody v poľnohospodárstve 

Šéf benátskeho regiónu Luca Zaia varoval, že pôda už nedokáže vstrebať ďalšiu vodu. "Škody sú stovky miliónov," posťažoval sa Zaia.

Miliónové škody prírodné živly napáchali aj na talianskom poľnohospodárstve. Napríklad v okolí juhotalianskeho Brindisi tornádo zničilo olivové háje, v Kalábrii povodne zaplavili skleníky so zeleninou a na Sicílii sa pod vodou ocitli sady s pomarančovníkmi.

Najvyššie stupňa ohrozenia dnes platili v severotalianskych regiónoch Ligúria, Lombardia, Friuli a Benátsko. V Ligúrii uzavreli všetky prístavy a tiež medzinárodné janovské letisko Krištofa Kolumba bolo dnes mimo prevádzky. Bez elektriny sa v regióne ocitlo 22 000 domácností. Od sveta je kvôli poničenej ceste odrezané medzi turistami vyhlásené mestečko Portofino južne od Janova.

Problémy aj v Rakúsku 

V savonskom prístave bol zaplavený automobilový terminál. Po skrate v dvoch skladiskových halách vypukol požiar a zničených bolo niekoľko stoviek automobilov - väčšinou luxusné značky Maserati - určených na vývoz na Blízky východ.

V prímorskom letovisku Rapallo, asi 30 kilometrov južne od Janova, búrka vytrhla luxusné jachty z ich kotvísk a desiatky plavidiel boli zničené, napísal denník La Repubblica. "Je to veľmi dramatické, keď v tme vidíte siluety jácht, ktoré sa plavia okolo a potom sa roztrieštia," povedal jeden očitý svedok agentúre ANSA.

Tiež Rím ďalej trápia prudké zrážky a silný vietor, ktorý vyvracia stromy na automobily. Starostka metropoly Virginia Raggiová nechala uzavrieť všetky parky kvôli obave z padajúcich konárov.

S víchricou a prudkými zrážkami zápasí tiež Rakúsko. Najmä na juhu krajiny dnes bolo podľa miestnych úradov mnoho ciest neprejazdných kvôli vyvráteným stromom. Niektoré rieky vystúpili z brehov. Prevádzka musel byť zastavená tiež na niektorých železničných tratiach.

V rakúskej spolkovej krajine Korutánsko sa ocitlo 10 000 domácností bez prúdu. Podľa hasičov vietor strhol časti strechy pevnosti Hohensalzburg v Salzburgu. Do postihnutých oblastí v Korutánsku dnes zamieril rakúsky kancelár Sebastian Kurz. "Búrky spôsobili hlavne Korutánsku, Východnému Tirolsku, Salzburgu a ďalším častiam Rakúska ťažké škody," povedal Kurz agentúre APA.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 03 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:25