StoryEditor

Nútený sex nie je bežný? Divili sa ženy, ktoré ušli zo Severnej Kórey

01.11.2018, 10:10
Autor:
ČTKČTK
Za sexuálne otrokyne sú považované aj známe roztlieskavačky, ktoré vystúpili na olympiáde.

Predstavitelia moci severokórejského štátu - policajti, väzenskí dozorcovia a štátni úradníci - sa na ženách bežne a beztrestne dopúšťajú sexuálneho násilia. Vyplýva to zo zverejnenej správy organizácie ochrancov ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

Organizácia správu založila na rozhovoroch so šiestimi desiatkami Severokórejčaniek, ktoré z izolovanej komunistickej krajiny utiekli. Nechcený sexuálny kontakt a násilie ženy označili "za natoľko bežné, že ich ľudia považujú za súčasť každodenného života".

Vláda problém nerieši

HRW uznala, že pracovala s príliš úzkou vzorkou. Opýtané ženy však podali svedectvo o sexuálnom zneužívaní, ktoré je natoľko bežné, že mnoho zo spovedaných žien nerozumelo tomu, že vynútený sex by nemal byť každodenným javom, uviedol jeden z vyšetrovateľov.

"Tento problém vládu neohrozuje," povedal agentúre Reuters výkonný riaditeľ HRW Kenneth Roth. "A z toho dôvodu je obzvlášť desivé, že vláda nerobí nič, aby sexuálnemu zneužívaniu zo strany predstaviteľov štátnej moci zabránila," dodáva.

Roth ďalej pripomína zmeny, ktoré so sebou po celom svete prinieslo hnutie #MeToo. Severokórejská vláda však podľa neho napriek ekonomickým reformám a vôli krajinu modernizovať vo veci sexuálneho násilia nerobí nič.

Ženy, s ktorými HRW viedla rozhovory, vypovedali, že sexuálneho zneužívania a znásilňovania sa dopúšťajú policajti, dozorcovia vo väzniciach, a dokonca aj úradníci, ktorí dohliadajú na rastúci súkromný trh - tí vraj vymáhajú úplatky vo forme sexuálnych úsluh.

"Paradoxne je ohrozených veľa žien, ktoré hrajú dôležitú úlohu v uvoľňovaní ekonomiky, o ktorom (severokórejský vodca) Kim (Čong-un) tvrdí, že mu na ňom záleží," zdôrazňuje Roth.

Zlá situácia v krajine

Kým Soul a Washington sa pokúšajú so Severnou Kóreou upevniť diplomatické vzťahy, organizácie obhajujúce ľudské práva a skupiny severokórejských prebehlíkov v Južnej Kórei tvrdia, že sa im nedarí zohnať peniaze, musia znižovať počet pracovných miest, obmedzovať svoje programy a je na nich vyvíjaný tlak, aby Pchjongjang nekritizovali.

Vyšetrovatelia OSN upozorňujú na to, že v Severnej Kórei ľudia hladujú, sú väznení z politických dôvodov a popravovaní.

Vyštrovatelia sú toho názoru, že šéfovia bezpečnosti, ba možno aj Kim by sa mali postaviť pred medzinárodný súd, pripomenula agentúra Reuters. Z politických dôvodov je v KĽDR väznených 80-tisíc až 120-tisíc ľudí, uviedla minulý rok OSN.

Roztlieskavačky

V súvislosti s olympijskými hrami v Pchjongčchangu sa hovorilo aj o severokórejských roztleskávačkách, ktoré sú podľa "prebehlíkov" v skutočnosti sexuálnymi otrokyňami.

"Umelecký súbor Severnej Kórey sem prišiel a predviedol tance a piesne a zvonka sa to môže zdať ako výborná show. Tiež však musia chodiť na večierky a poskytovať sexuálne služby," povedala štyridsaťdvaročná Li So-jon, ktorá z KĽDR utiekla pred desiatimi rokmi.

"Chodia na večierky politbyra a musia tam s funkcionármi spať, aj keď nechcú," uviedla. 

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 04 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 05 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:06