Možno aj vy si svoj deň nedokážete predstaviť bez voňavej horúcej kávy a milujete tmavú kôrku chleba, poriadne opečené hrianky alebo čipsy. Ale pravdepodobne netušíte, že aj tieto malé radosti môžu byť rizikom pre vaše zdravie. V zdanlivo neškodných potravinách alebo nápojoch pripravovaných za vysokých teplôt, ako sú pečivo, hranolky, čipsy alebo pražená zrnková káva, totiž vznikajú chemické látky nazývané akrylamid, ktoré bývajú spájané so zvýšeným rizikom rakoviny. Hoci nebolo preukázané, že káva konzumovaná v malom množstve škodí zdraviu, išlo to v USA (konkrétne v Kalifornii) tak ďaleko, že na začiatku tohtoročného mája tunajší súd stanovil pravidlo pre všetky podniky, ktoré ponúkajú kávu. Kaviarne tak musia varovať svojich zákazníkov pred prípadnou škodlivosťou obľúbeného nápoja.Pixabay
StoryEditor

Z bezdomovca barista? Kávou môžete meniť životy iným

Briti začali piť kávu, ktorou prispejú na lepší život ľudí bez strechy nad hlavou. Podobné snahy vidieť aj na Slovensku.

Pre mnohých z nás je káva nápoj, bez ktorého si nevieme predstaviť deň či jeho začiatok. Dobrou správou je, že vaša láska ku káve môže priamo pomáhať. Ako? Je veľa možností. Jednak sa môžeme pozerať na to, akú kávu kupujeme a či ľudia, ktorí kdesi ďaleko kávové bôby zbierajú, pracujú za férových podmienok a dostávajú dostatočne zaplatené (tzv. fair-trade).

Alebo šálkou voňavého espressa priamo prispejeme k tomu, že život niekoho iného sa výrazne zlepší. Čo tak vypiť si kávu na ceste do práce a zároveň tým pomôcť ľuďom bez domova? Takto to od minulého týždňa robia Angličania.

Káva - mňa poteší, iným prilepší

Malá britská sieť kaviarní Change Please sa rozhodla zmierniť neľahkú situáciu bezdomovcov. Preto začala spolupracovať s vlakovým dopravcom Virgin Trains. „Cestujúci doslova menia životy iným každou šálkou kávy, ktorú si objednajú,“ hovorí Cemal Ezel, zakladateľ spoločnosti Change Please.

Ezel organizáciu založil pred tromi rokmi a kaviarne sa nachádzajú na 32 miestach v Londýne a Manchestri. Sociálne slabším platia minimálnu mzdu, pomáhajú im zakladať si účty v banke a hľadať si bývanie. Doposiaľ vyškolili asi 80 baristov a vďaka spolupráci s tamojšou dopravnou spoločnosťou odhadujú, že by vedeli ročne zaučiť až sto. Minulý rok sa pritom vlakmi Virgin Trains spájajúcimi Londýn s Manchestrom, Liverpoolom či Glasgowom previezlo približne 38 miliónov pasažierov.

Anglická realita pritom vyzerá nasledovne: viac než 33-tisíc pracujúcich rodín nemá stabilné bývanie. Od roku 2013 je to nárast o 73 percent, tvrdí štúdia skupiny Shelter, ktorá sa v krajine zaoberá podporou bezdomovcov. Na vine sú podľa nej stále drahšie nájmy, zmrazovanie príspevkov od štátu a nedostatočné možnosti sociálneho bývania. Podľa oficiálnych dát anglickej vlády je 80-tisíc rodín v prechodných ubytovniach, medzi nimi asi 120-tisíc detí.

Bola raz jedna „dobre-dobrá“ myšlienka

Sieť Change Please je súčasťou novej vlny podnikania vo Veľkej Británii, ktoré myslí na sociálne slabších a do ich komunít prispieva z toho, čo zarobí. Niektorých dokonca zaškolí na baristov. Aj na Slovensku takéto pokusy existujú. Predstava, že vás obsluhujú ľudia bez domova, sa mnohým Bratislavčanom spája s kaviarňou Dobre&Dobré. Od roku 2014 sa jej podarilo vyučiť ôsmich takýchto ľudí, a zákazníci častokrát ani nevedeli, že ich obsluhuje človek bez domova. Presne taký, ktorému by sa na ulici mnohí z nich radšej vyhli.

Práve to bola filozofia občianskeho združenia Vagus, ktoré bratislavskú kaviareň založilo – pomôcť sociálne slabším, znovu naštartovať ich život a integrovať ich. A rúcať predsudky tých „silnejších“. Začiatkom tohto roka však kaviareň museli zatvoriť. Pri čašníkoch totiž vždy musel byť aj dohliadajúci pracovník, kaviareň tak akoby platila stále o jedného zamestnanca navyše. Veľkou prekážkou navyše zostáva, že k integrujúcemu zamestnávaniu sú v prípade sociálne znevýhodnených ľudí slovenské zákony slepé. „Napriek inovatívnosti nášho projektu neexistuje žiadna systematická podpora podobného zamestnávania zo strany štátu či mesta,“ píše riaditeľ Vagusu Sergej Kára. Nepodarilo sa nájsť ani súkromného investora. Svoje aktivity chce však združenie naďalej smerovať aj na takto sociálne znevýhodnených v rámci svojich ďalších projektov.

Slovenský dopravca sa nebráni

Čo tak ísť po vzore Britov a preniesť integrujúcu kaviareň do vlakov? Nášmu národnému dopravcovi sa myšlienka pozdáva, ale sám iniciatívu spustiť nemôže. „Podobný projekt zatiaľ nie je v našich možnostiach, nemáme zákonné prostriedky napríklad ani na podporu rôznych finančných zbierok. V každom prípade ide o zaujímavú myšlienku a nevylučujeme, že by sme sa v budúcnosti mohli do podobného projektu zapojiť, ak nás niekto osloví na spoluprácu,“ objasnil pre HN Globálne Tomáš Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko. Lenže osloviť ich môže len projekt, ktorý má schopnosť prežiť.

Spojiť vlakového dopravcu so sociálne nápomocnou kaviarňou je tak zrejme začarovaný kruh. Na kaviarni Dobre&Dobré je totiž vidieť, že ak ušľachtilá myšlienka nemá dostatočnú podporu, prežíva len ťažko. Možno sa raz ale kruh preruší a kávu budeme môcť nie len vychutnávať, ale ňou aj priamo podporovať. Tých, ktorí to potrebujú. 

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami. Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. Článok vznikol v spolupráci s Platformou mimovládnych rozvojových organizácií.

01 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:37