RómoviaAlexander Buzinkay
StoryEditor

Časovaná bomba. Slovenskí Rómovia sú v Británii v konflikte s Pakistancami, tí sa na nich sťažujú

05.11.2018, 18:00
Autor:
klkl
Po príchode Rómov do oblasti sa jej obyvatelia začali sťažovať na zvýšený hluk a neporiadok.

Početná skupina slovenských Rómov, ktorá sa usadila v severoanglickom Sheffielde sa čoraz častejšie dostáva do konfliktu s inou menšinou. Moslimská komunita, prevažne pakistanského pôvodu, ktorá v oblasti žije desiatky rokov sa čoraz viac sťažuje na situáciu, ktorá nastala po príchode Rómov. O celom probléme píše na svojom webe britský The Guardian.

Video zachytávajúce slovenských Rómov v Sheffielde:

Ten popisuje konflikt, ktorý sa udial koncom septembra na škole v mestskej časti Page Hall. Incident, pri ktorom študentka Rómskeho pôvodu stiahla spolužiačke moslimskú šatku z hlavy sa nezaobišiel bez veľkej pozornosti polície (na mieste bolo prítomných 15 áut a helikoptéra ako aj policajní psovodi), či enormného strachu rodičov.

Časovaná bomba

Miestna poslankyňa Gill Furnissová dokonca predčasne opustila stranícku konferenciu v Liverpoole. Tá sa pre The Guardian vyjadrila, že sa na situáciu v „Page Hall snažila dávať pozor.“

Na napätie medzi komunitou Rómov a Pakistancov upozorňoval už Furnissovej predchodza David Blunkett, ktorý bol poslancom za Sheffield takmer 30 rokov. Blunkett upozorňoval práve na slovenských Rómov, ktorí prišli do lokality Page Hall. „Musíme zmeniť správanie a kultúru prichádzajúcej komunity, rómskej komunity, inak to tam vybuchne. Všetci to vieme,“ povedal.

Podľa popisu britského denníku sa Rómovia v Británii správajú podobne ako na Slovensku. „Majú tendencie držať sa pokope. Bývajú v najlacnejších štvrtiach v nízkokvalitnom ubytovaní, často berú slabo platené miesta. Veľké rodiny sa tlačia v dvojizbových domoch,“ popisuje The Guardian.

Sťažnosti Pakistancov

Problémom je, že v týchto lokalitách po desaťročia žili iné komunity, často rovnako prisťahovalcov, ktorí sa po príchode Rómov začali sťažovať na hluk a zväčšené množstvo odpadu. Na stretnutí, ktoré sa konalo po školskom incidente, sa mnohí sťažovali na prístup Rómov. „Toto je skutočne časovaná bomba. Ak vybuchne, budete potrebovať armádu,“ rozčuľoval sa jeden z Pakistancov.

Samotní Rómovia sa však cítia byť šikanovaní a tvrdia, že všetko zlé je hádzané na nich. Ako uviedol jeden zo školských inšpektorov, Richard Edwards, komunita sa podľa neho potrebuje naučiť spolupracovať. „Škola reflektuje komunitu, ktorej slúži a táto komunita má mnoho skrytého napätia. To, čo celá komunita potrebuje, je niečo, čo ju bude spájať a nie ešte viac rozdeľovať.“

Británia pocítila problém s Rómami po rozšírení Európskej únie v roku 2004 o postkomunistické krajiny vrátane Slovenska. Podľa odhadov ich v Británii žilo takmer 200-tisíc. Je však veľmi pravdepodobné, že toto číslo odvtedy narástlo.

01 - Modified: 2022-05-11 11:03:42 - Feat.: - Title: Zo slovenskej osady na školu do Kalifornie: Nikto nerieši farbu mojej pleti, učitelia sú tu menej v strese 02 - Modified: 2022-04-07 11:26:01 - Feat.: - Title: Spevák Ladislav: S predsudkami sa stretávam nonstop. Z radu som trčal už od štrnástich 03 - Modified: 2022-03-11 19:18:08 - Feat.: - Title: Rasizmus na slovenskej hranici. Ukrajinských Rómov nechali čakať niekoľko dní 04 - Modified: 2022-01-21 08:04:00 - Feat.: - Title: Splnomocnenec Hero: Sčítanie neukazuje reálny počet Rómov. Môže za byť tým strach 05 - Modified: 2021-12-10 10:36:05 - Feat.: - Title: Zastavili stíhanie poslednej obžalovanej v kauze moldavskej razie. Prokurátor podal sťažnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:55