StoryEditor

Česko: Trojkoalícia je mŕtva

07.08.2006, 00:00
Stredopravá trojkoalícia ľudovcov, občianskych demokratov a zelených sa definitívne rozpadla. V diskusnej relácii Českej televízie to potvrdil aj líder Strany zelených Martin Bursík.

Česká politická kríza nemá konca. Stredopravá trojkoalícia ľudovcov, občianskych demokratov a zelených sa definitívne rozpadla. V diskusnej relácii Českej televízie to potvrdil aj líder Strany zelených Martin Bursík: "Existencia trojkoalície bola de facto ukončená ešte v piatok, teraz ju už musíme ukončiť len formálne." ODS, KDÚ-ČSL a zelení si dokonca už rozdelili rezorty vo vláde a zostavili budúci vládny program, nič z toho sa však nedočkalo realizácie. Za posledné dva mesiace sa nepodarilo zvoliť predsedu snemovne a umožniť tak vymenovanie novej vlády.
Líder Sociálnych demokratov Jiří Paroubek úspešne vmanévroval svojich politických konkurentov do zložitej situácii a rozbil ich dohodu. Cieľom ČSSD je vláda odborníkov, alebo koaličná dohoda iba s Občianskou demokraciou, bez ľudovcov a zelených. Úder trojkoalícii zasadil aj český prezident. Ten v piatok odmietol vymenovať predsedu ODS Mirka Topolánka za premiéra a tým vlastne otvoril dvere pre vznik veľkej koalície, respektíve opozičnej zmluvy medzi ODS a ČSSD. Strana zelených za to Václava Klausa tvrdo kritizovala. Martin Bursík ho obvinil, že robí všetko pre to, aby si zaručil znovuzvolenie: "Mne z toho vychádza iba jedna motivácia, s ktorou sa nemôžem stotožniť. Hlavným motívom konania prezidenta republiky je zaistiť to, aby tu do januára 2008 vládla nejaká forma spojenectva ČSSD a ODS, aby on v prezidentskej voľbe dostal hlasy z oboch táborov." Václav tieto obvinenia odmietol.
Oddnes budú zástupcovia sociálnej demokracie a občianskych demokratov intenzívne rokovať, aby našli cestu z povolebného patu. Riešenie musia nájsť do 14. augusta. Vtedy je na programe ďalšia voľba šéfa poslaneckej snemovne.

01 - Modified: 2003-03-27 21:26:03 - Feat.: 0 - Title: Budú emócie osudnou chybou Husajna? 02 - Modified: 2003-03-27 21:26:18 - Feat.: 0 - Title: EÚ nemá dôvod na kritiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:42