Reuters
StoryEditor

Strelec zo Štrasburgu ušiel v taxíku, nad mestom krúžia helikoptéry. Zvýšili stupeň teroristickej hrozby

12.12.2018, 08:58
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Posledným svedkom pohybu podozrivého je taxikár, ktorý ho pod hrozbou použitia násilia odviezol na okraj štvrte Neudorf ležiacej v južnej časti Štrasburgu.

Stovky pracovníkov francúzskych bezpečnostných zložiek dnes ráno pokračovali v pátraní po 29-ročnom mužovi, ktorý je podozrivý, že v utorok večer zastrelil troch ľudí v centre Štrasburgu.

Podozrivý Chekatt Cherif podľa francúzskych médií ušiel z miesta činu v taxíku a nie je vylúčené, že už je mimo Francúzska. Podľa ministerstva vnútra nie je isté, že útok mal teroristický motív. 

Polícia pozná trasu

Podľa spravodajského portálu RTL polícia pozná trasu, po ktorej páchateľ unikal z mesta. Posledným svedkom jeho pohybu je taxikár, ktorý ho pod hrozbou použitia násilia odviezol na okraj štvrte Neudorf ležiacej v južnej časti Štrasburgu.

Vianočné trhy v historickom jadre Štrasburgu zostanú prinajmenšom v stredu zatvorené. Oznámil to štrasburský primátor Roland Ries, ktorý súčasne vyhlásil 12. december za deň smútku.

Zakázané verejné zhromaždenia

Informovala o tom rozhlasová stanica Europe 1 s tým, že vlajky v meste budú stiahnuté na pol žrde a na magistráte verejnosti sprístupnia kondolenčná kniha.

Všetky predstavenia a zábavné podujatia sú v meste zrušené. V materských a základných školách bolo zrušené vyučovanie.
Na základe obežníka miestneho policajného prefekta sú zakázané aj všetky verejné zhromaždenia. Toto nariadenie bolo vydané s cieľom uľahčiť bezpečnostným zložkám pátranie po páchateľovi útoku, ktorý je na úteku.

Primátor Štrasburgu vo vysielaní Europe 1 ubezpečil, že obľúbené vianočné trhy, na ktoré prichádza aj mnoho turistov z iných regiónov Francúzska i zo zahraničia, budú neskôr opäť otvorené.

Útočník má poranenú ľavú ruku

Streľba na vianočných trhov v alsaskej metropole začala krátko pred ôsmou hodinou večer. Medzi 20:20 a 21:00 sa policajti dvakrát ocitli s páchateľom v prestrelke, následne muž "zmizol v taxíku", napísala televízia BFMTV. Vodič taxíka vyšetrovateľom povedal, že po streľbe jedného z vojakov nasadeného v rámci celoštátnej protiteroristickej operácie mal útočník zrejme poranenú ľavú ruku.

Podľa zdrojov BFMTV je teraz do pátracej akcie zapojených vyše 600 strážcov zákona. Parížska prokuratúra začala vo veci vyšetrovanie "vrážd a pokusov o vraždy súvisiacich s teroristickou činnosťou", podozrivý Cherif bol vedený na špeciálnom zozname osôb predstavujúcich hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Námestník ministra vnútra Laurent Nuñez však rozhlasovej stanici France Inter povedal, že teroristická motivácia páchateľa nebola preukázaná.

V utorok údajne polícia plánovala Cherifa zadržať v rámci vyšetrovania ozbrojeného prepadnutia a pokusu o vraždu z tohtoročného leta, v bydlisku ho však už nezastihla. V súvislosti so streľbou bolo zadržaných päť osôb, ktorých vyšetrovatelia vypočúvajú kvôli predchádzajúcim väzbám na pravdepodobného páchateľa.

"Nie je vylúčené, že strelec opustil územie (Francúzsko)," dodal Nuñez. Kontroly na hraniciach s Nemeckom boli ihneď po útoku zosilnené. V celom Francúzsku bol zároveň zvýšený stupeň ohrozenia teroristickým útokom na najvyšší. Okrem posilnenia hraničných kontrol to znamená napríklad sprístupnenie ďalších síl v rámci protiteroristickej operácie Sentinel a väčšiu intenzitu kontrol na vianočných trhoch po celej krajine.

01 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 02 - Modified: 2024-02-27 09:34:16 - Feat.: - Title: Europoslankyňu Mussoliniovú napadol neznámy muž, hodil po nej barlu 03 - Modified: 2023-12-14 14:41:08 - Feat.: - Title: Poľsko porušilo práva ženy, ktorá nemohla ísť na potrat, rozhodol štrasburský tribunál 04 - Modified: 2023-07-11 10:19:31 - Feat.: - Title: Slovenskí farmári protestovali v Štrasburgu. Odmietajú nové zákony, veľkú časť pôdy by nemohli obrábať 05 - Modified: 2023-06-13 19:01:11 - Feat.: - Title: Obraz Jána Kuciaka už zdobí priestory Európskeho parlamentu v Štrasburgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:01