Reuters
StoryEditor

Z Gatwicku sa opäť nelietalo. Hlásený bol ďalší dron

21.12.2018, 17:56
Autor:
ČTKČTK
Kvôli rovnakému problému sa na Gatwicku nelietalo od stredajšieho večera do dnešného rána.

Letisko Gatwick južne od Londýna dnes podvečer asi na hodinu opäť zastavilo prevádzku v reakcii na nový výskyt dronov. Letisko prítomnosť bezpilotného aparátu potvrdilo, prevádzka je ale údajne bezpečná vďaka zapojeniu vojenskej techniky, ktorá by mala lietadlá pred diaľkovo ovládanými strojmi ochrániť.

Kvôli opakovaným problémom s dronmi sa na druhom najrušnejším letisku v Británii vôbec nelietalo od stredajšieho večera do dnešného rána, čo narušilo plány viac ako 100-tisíc pasažierov.

Dron sa dnes ori Gatwicku opäť objavil okolo 18:10 SEČ, načo boli odložené všetky odlety a spoje smerujúce na toto letisko si opäť začínali hľadať alternatívne destinácie.

"Kým sme vyšetrovali, pohyb na letisku bol pozastavený. Bolo to preventívne opatrenie ... Vojenské opatrenia, ktoré sme na letisku zaviedli, nám poskytli dostatočné záruky, že je bezpečné naše letisko znovu otvoriť," citovala televízia Sky News vyhlásenir letiska.

Polícia aj šéf letiska počas uzávierky hovorili o cielenej sabotáži, lebo drony sa objavovali opakovane a údajne vždy v okamihu, keď mala byť ranvej opäť otvorená.

Pred dnešným možným návratom bol diaľkovo ovládaný stroj naposledy na Gatwicku videli vo štvrtok okolo 23:00 SEČ, uvádza agentúra Reuters.

Médiá predtým informovali, že v snahe zabrániť ďalším problémom bola na letisku nasadená vojenská technika, ktorá zrejme dokáže dron vystopovať a tiež narušovať komunikáciu s osobou, ktorá ho ovláda.

"Máme tu teraz opatrenia, s ktorými ... by sme mali byť v oveľa lepšej pozícii, aby sme dron mohli sledovať a chytiť," citovala televízia Sky News Stevea Barryho z polície grófstva Sussex.

Úrady teraz podľa spravodajskej spoločnosti BBC pracujú s hypotézou, že prevádzku na Gatwicku v posledných 48 hodinách nenarušoval iba jeden stroj. Tiež preverujú variant, že za snahou ochromiť letisko stojí viacero ľudí. Čo sa týka motívu zatiaľ žiadnu možnosť nevylučujú.

"Nie je to teroristický incident v konvenčnom zmysle, je to prípad narušenia takého typu, aký sme doteraz v tejto krajine nezažili a nezažili ho ani iné krajiny," povedal britský minister dopravy Chris Grayling.

Na otázku, či by mohlo ísť o environmentálny protest, odpovedal, že je to "samozrejme jedna z možností", ale "v tejto chvíli skutočne nevieme".

01 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 02 - Modified: 2024-04-06 09:00:00 - Feat.: - Title: ZOZNAM Skvelá správa pre milovníkov cestovania. Z bratislavského letiska sa teraz dostaneš do desiatok obľúbených destinácií 03 - Modified: 2024-03-31 17:03:55 - Feat.: - Title: Britské letiská očakávajú dva milióny cestujúcich do zahraničia počas Veľkej noci 04 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 05 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:26