StoryEditor

Ľavicové srdce, pravicový "rozum"

02.05.2007, 00:00
Britský premiér Tony Blair vstupuje do záverečného kola zápasu v ringu zvanom Downing Street 10. Presne pred desiatimi rokmi prevzal tento labourista premiérske kreslo po konzervatívcovi Johnovi Majorovi.

Dnes sa začína posledná etapa Blairovej dlhej rozlúčky, ktorú ohlásil vlani na jeseň. "Desať rokov je dlhé obdobie pre túto prácu. Podľa mňa je správne, aby nastúpil čerstvý tím," povedal včera v televízii Blair. Dátum svojmu odchodu chce prezradiť už na budúci týždeň.
Ľavičiar s pravicovou tvárou
Keď v roku 1997 Blair ako jeden z najmladších premiérov v dejinách Británie zasadol do premiérskeho kresla, sľuboval, že bude vládnuť pre Britov na oboch stranách politického spektra. A hoci väčšina ľudí si v tejto chvíli praje jeho odchod, isté je, že za jednu dekádu sa mu podarilo urobiť viac, než sú mnohí jeho neprajníci ochotní pripustiť. Predovšetkým labouristov doviedol na tzv. tretiu cestu a urobil z nich modernú európsku stranu ľavého stredu. Z britskej politickej debaty prakticky vypudil ideologické pojmy ako pravica či ľavica. A v neposlednom rade dokázal, že aj labouristi môžu úspešne riadiť ekonomiku.
"Blairov triumf nie je v tom, že posunul labouristov z extrémne ľavého krídla do stredu, ale v tom, že pojmy ľavica, pravica a stred zrušil," tvrdí profesor Essexskej univerzity Anthony King. "Pole, na ktorom sa odohráva politika, sa jednoducho posunulo," pripomenul Blair vo vlastnom hodnotení svojho desaťročného pôsobenia na Downing Street 10.
Zradca alebo záchranca?
Zajtra povedie Blair labouristov do posledných regionálnych volieb. Zlé jazyky mu predpovedajú tvrdý debakel. Podľa prieskumov je popularita labouristov najnižšia od chvíle, keď sa pred 13 rokmi Blair postavil na ich čelo. Kritici mu nevedia odpustiť najmä to, že "zradil ľavicové ideály" a pripojil sa k americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi v jeho tvrdom ťažení proti terorizmu. Aj keď hlavným cieľom Blaira bolo zmeniť Britániu, stál pri väčšine rozhodnutí, ktoré menili svet. Za jeho úradovania šli britskí vojaci do Kosova, Sierry Leone, Afganistanu aj Iraku. Kým prvé tri zásahy považujú Briti za úspešné, o Iraku platí pravý opak. Pre tri pätiny Britov je každodenné zabíjanie v Iraku najväčšou chybou Blaira a jeho zahraničnej politiky.
Kľúčový problém, ktorý sa mu, naopak, podarilo vyriešiť, je severoírsky konflikt. Na horúcom území po desaťročiach nenávisti prevláda snaha o hľadanie politických riešení. Veľký podiel má na tom vďaka svojmu osobnému nasadeniu práve Blair. Zrejme nie je náhoda, že svoj odchod by mal oznámiť bezprostredne po tom, ako severoírski unionisti a republikáni začiatkom budúceho týždňa vytvoria spoločnú vládu protestantov a katolíkov. Tá by mala ukončiť tri desaťročia násilností v provincii, čo by sa stalo jedným z najvýznamnejších plusov v bilancii Blairovho vládnutia.

01 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výhrady EK 02 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozsiahle investície do čistiarní 03 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Komárne bude súkromná univerzita 04 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SVET 05 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SLOVENSKO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 18:31