Thomson Reuters Foundation / Reuters / Faissal Al Nasser
StoryEditor

Saudky šliapu na protest po svojich nikáboch

15.01.2019, 09:28
Kampaň už na sociálnych sieťach zožala spŕšku kritiky.

Niektoré saudské ženy sa na protest rozhodli sňať si z tváre šatku a pošliapať ju. Tento čin spoločne zdieľajú na sociálnych médiách s hashtagom „the niqab under my foot“. Kampaň je ďalšou zo série protestov proti prísnemu dress kódu, ktorý v konzervatívnej Saudskej Arábii vládne. Ženy podľa neho musia nosiť voľné, celé telo zahaľujúce oblečenie, ktoré častokrát zakrýva s výnimkou očí celú tvár.

Sociálnu sieť Twitter zaplavili stovky príbehov žien, ktoré sa sňatím tradičnej pokrývky tváre rozhodli protestovať. „Keď som sa pre tento krok rozhodla, matka mi povedala, že mi to nikdy neodpustí,“ tvrdí jedna zo žien. „Stojím si za svojim rozhodnutím. Musela som vydržať mesiace emočného vydierania a slovných útokov na svoju osobu. Pre mňa to nebola voľba a podobne tomu je aj pre mnohé ďalšie ženy v našej krajine,“ tvrdí ďalšia.

Na kampaň sa okamžite zniesla vlna kritiky. Niektorí tvrdia, že je poburujúca a nerešpektuje tradície krajiny. „To, že nikáb nosiť nechcete, je vaša voľba. Mali by ste však rešpektovať tie ženy, ktoré sa rozhodli, že ho nosievať budú. Váš protest je neúctivý voči tým, ktorí ho nosia z náboženského presvedčenia,“ tvrdia tí, ktorí s iniciatívou žien nesúhlasia.

Nie je to prvýkrát, čo Saudské ženy podobným spôsobom cez sociálne siete protestujú. Pred mesiacom nosili niektoré ženy časť svojich nikábov či hidžábov naopak. Saudská Arábia nemá žiadne oficiálne písané právo, ktoré by im prikazovalo dodržiavať pravidlá obliekania podľa islamského práva šaría. Polícia a tamojšie súdy však dlhodobo na ženy dozerajú a porušenie pravidiel trestajú.

Korunný princ Muhammad bin Salmán v marci povedal, že ženy sa môžu obliekať slobodnejšie a nemusia nosiť odevy zakrývajúce celú hlavu. No dotknuté ženy tvrdia, že aj napriek princovým slovám sa takmer nič nezmenilo. Požadujú preto väčšiu slobodu.

Saudské ženy v posledných rokoch začali nosievať farebnejšie oblečenie, ktoré kontrastuje s tradičnou čiernou farbou. V niektorých častiach krajiny môžu ženy nosiť sukňu a džínsy dokonca prekryté len jednoduchým arabským burnusom.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:39