StoryEditor

Duray: Trianon je tragédiou

06.06.2005, 00:00
Maďarsko si v týchto dňoch pripomenulo 85. výročie podpísania Trianonskej mierovej zmluvy, na základe ktorej sa od bývalého Uhorska odčlenili dve tretiny územia a vzniklo Maďarsko v rámci hraníc, ako ho poznáme aj dnes.

Mnohí Maďari považujú túto zmluvu za nespravodlivú a Trianon označujú za najväčšiu tragédiu Maďarov od porážky v bitke pri Moháči v roku 1526.
Podpredseda Strany maďarskej koalície (SMK) Miklós Duray vyhlásil na zhromaždení v maďarskej obci Tiszasziget, že Trianon bol v maďarskej histórii jednou z najväčších tragédií. "Zrušili náš historický štát, rozdelili krajinu, obrali nás o domovinu a rozdrobili náš národ," povedal podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI predstaviteľ SMK. Trianonská zmluva podľa neho zavádzala svetovú politiku v prvom rade v tom, že deklarovala ako oprávnené požiadavky aj tie, ktoré oprávnenými neboli. Ako spresnil, takou bolo napríklad odtrhnutie tých území, kde žili Maďari. Duray konštatoval, že po páde komunistickej moci a neskôr rozpadom sovietskej moci, sa začala nová éra, v ktorej je možné národ opäť znovu vybudovať. Prvým významným krokom bol podľa podpredsedu SMK v tomto smere zákon o Maďaroch žijúcich za hranicami Maďarska, ktorý prvýkrát vytvoril právny rámec národnej solidarity a podpory odtrhnutých častí národa.
Iredentistické organizácie uskutočnili v sobotu v Budapešti zhromaždenie, kde si pripomenuli 85. výročie Trianonu. Rečníci označili výsledky Trianonu za nespravodlivé voči Maďarom. Účastníci zhromaždenia sa potom postupne presunuli pred veľvyslanectvá Slovenskej republiky, Rumunska, Ukrajiny, Srbska a Čiernej Hory.

01 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:16