StoryEditor

Nemecká ministerka: Nevzdávajme sa nároku na čistý vzduch

28.01.2019, 17:59
Autor:
ČTKČTK
Kvôli znečistenému vzduchu platia limity na množstvo oxidu dusičitého a častíc polietavého prachu. V niektorých nemeckých mestách je zákaz starších dieselových áut.

Limity pre oxid dusičitý a drobný polietavý prach nie je možné zmierniť. Myslí si to nemecká ministerka životného prostredia Svenja Schulzeová. Podľa nej je nespochybniteľné, že tieto látky majú negatívny dopad na zdravie ľudí. Reagovala tak na vyjadrenie vyše sto lekárov a ďalších odborníkov, ktorí minulý týždeň vyhlásili, že platné obmedzenia sú “úplne nezmyselné”.

“Drvivá väčšina pľúcnych doktorov a vedcov v zdravotníctve to takto vôbec nevidí,” uviedla Schulzeová ku kontroverznému vyjadreniu. “Je široký vedecký konsenzus o škodlivosti oxidu dusičitého a drobného polietavého praxu,” dodáva.

Rovnakého názoru je aj berlínsky profesor a pľúcny lekár Christian Witt, podľa ktorého testy na zvieratách aj ľuďoch dokazujú, že oxid dusičitý a čiastočky polietavého prachu negatívne vplývajú na naše zdravie. Najnovšie štúdie navyše dochádzajú k záveru, že už súčasne nastavené limity môžu byť nebezpečné. Witt zdôraznil, že jeho názor zdieľa hlavné združenie nemeckých pľúcnych lekárov a aj podobné zahraničné organizácie.

V Nemecku sú limity významnou témou, keďže kvôli ich porušovaniu už v niektorých mestách platí zákaz jazdiť so staršími dieselovými autami. Za veľkou časťou NO2-koláča sú zodpovedné práve ony. Tento rok sa má zákaz rozšíriť do ďalších miest. Aj preto minister dopravy Andreas Scheuer (CSU) avizoval, že tému “limity” otvorí s európskymi kolegami a zrejme bude chcieť zmiernenie.

Ministerka zeleného rezortu Schulzeová to jasne odmieta. “Riešením nie je, že sa vzdáme nároku na čistý vzduch. Riešením je, že čistejšie budú autá,” uviedla dnes.

O škodlivosti oxidu dusičitého nepochybujú nemecké ani zahraničné organizácie. Podľa minuloročnej štúdie Spolkového úradu pre životné prostredie zomrelo v roku 2014 približne 6-tisíc ľudí v Nemecku predčasne, a to na choroby srdca a krvného obehu spôsobené práve oxidom dusičitým. Drobný prelietavý prach mal v tom istom roku podľa štúdie na svedomí 41-tisíc predčasných úmrtí.

A podobný trend ukazujú aj minuloročné údaje Európskej agentúry pre životné prostredie (EEA). Znečistenie prachovými časticami (PM10) podľa nej v Európe spôsobuje 400-tisíc predčasných úmrtí ročne, pri oxide dusičitom je to približne 75-tisíc úmrtí ročne.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 02 - Modified: 2024-04-23 07:05:30 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 03 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 04 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:19