Dreamstime
StoryEditor

Mäso z chorých kráv sa do zahraničia nedostalo, tvrdia poľské úrady

29.01.2019, 16:40
Autor:
ČTKČTK
Poľská veterinárna správa dnes uviedla, že bitúnky, kde sa choré kravy porážali, prišli o povolenie k činnosti.

Mäso z bitúnkov v Poľsku, kde sa porážali choré kravy, nebolo vyvezené do zahraničia. Bitúnky, ktorých sa kauza týka, sú pod úradným dozorom uzavreté a robia sa v nich kontroly. České ministerstvo poľnohospodárstva o tom informovali poľské dozorné orgány.

"Žiadne mäso z týchto bitúnkov nebolo exportované mimo Poľsko. Zajtra (v stredu) by sme mali dostať ďalšie informácie, v pláne mám takisto schôdzku s poľskou veľvyslankyňou, po ktorej budem chcieť oficiálne informácie a zoznam opatrení, ktoré poľská strana prijme," povedal ČTK minister Miroslav Toman. Minister už v pondelok informoval, že hovädzie mäso dovážané z Poľska je teraz pod dôslednejšou kontrolou.

​Poľská veterinárna správa (GIW) dnes na svojich internetových stránkach uviedla, že bitúnky, kde sa choré kravy porážali, prišli o povolenie k činnosti. Mäso, ktoré z nich pochádzalo a pri ktorom nebolo preukázané, že prešlo veterinárnou kontrolou, bolo stiahnuté z predaja. Zároveň veterinárna správa nariadila kontroly na bitúnkoch. "Kontroly sa budú konať v úzkej spolupráci s políciou, dopravnou inšpekciou a prokuratúrou," uvádza na svojich internetových stránkach GIW.

Na prípad upozornila poľská televízia TVN24, podľa ktorej niektorí poľskí chovatelia predávajú majiteľom bitúnkov choré kravy, ktorých mäso môže ohroziť ľudské zdravie. Bitúnky majú o mäso záujem, pretože výkupná cena je výrazne nižšia ako u zdravého dobytka a z jeho predaja obchodníkom majú vyšší zisk.

Investigatívny reportér natočil túto nezákonnú praktiku skrytou kamerou. Nechal sa zamestnať na bitúnku v Mazovskom vojvodstve na východe Poľska a podieľal sa na porážkach zjavne chorých kusov dobytka, ktoré privážali nákladné autá takmer výhradne večer za tmy. Viditeľne pokazené časti ich mäsa sa potom odrezávali a vyhadzovali. Počas noci podľa reportéra na bitúnkoch spracovali okolo 15 kusov chorého dobytka.

O ich mäso je medzi majiteľmi bitúnkov záujem, pretože zdravú kravu predávajú chovatelia za 2500 zlotých, zatiaľ čo chorý dobytok stojí približne pätinu tejto sumy. Priemerne veľký podnik spracúvajúci mäso podľa televízie zarobí na zdravých kravách 350 000 zlotých ročne, zatiaľ čo na chorých môže mať čistý zisk až 2,5 milióna zlotých.

Poľskí producenti mäsa sa rozsah problému snažia podľa agentúry Reuters bagatelizovať, zároveň však dodávajú, že by mal pritiahnuť pozornosť k systému veterinárnych kontrol na bitúnkoch. "Ide o problém jedinej spoločnosti. Je to nepríjemné a je to odsúdeniahodné. Našťastie ide o malé bitúnky a ostatných 99,9 percenta výrobní mäsa je v poriadku," tvrdí šéf Združenia poľských mäsiarov a údenárov Janusz Rodziewicz.

Poľsko ročne vyprodukuje 560 000 ton hovädzieho, 85 percent z neho putuje na export, uvádza Reuters.

01 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:39