Reuters
StoryEditor

Na letiská prichádza tretie pohlavie. Muž alebo žena už pri rezervácii leteniek nestačí

23.02.2019, 16:46
V amerických aerolíniách sa v rezervačných systémoch pri výbere pohlavia objavia dve nové možnosti.

Muž, alebo žena? Ako voľba pri rezervácii letenky už tieto dve položky prestávajú stačiť. Niektoré krajiny prichádzajú s dokladmi, ktoré umožňujú aj ďalšie možnosti. Preto ani aerolinky nechcú zákazníkov tlačiť do voľby, ktorá pre nich nemusí byť príjemná. Zmenu už oznámili letecké spoločnosti American, Delta, United, Southwest, Alaska a JetBlue.

České aerolínie a SmartWings nevylučujú, že sa tiež pripoja. "Akonáhle to poskytovatelia systémov budú umožňovať, máme záujem držať sa svetového trendu a vyhovieť potrebám všetkých cestujúcich," vyhlásila hovorkyňa skupiny SmartWings Vlaďka Dufková.

M pre mužov, F pre ženy a teraz už aj X

Podobne sa pre české Lidové noviny vyjadrila napríklad nemecká Lufthansa, ktorá rozšírenie možností zvažuje. Zatiaľ to však podľa nej nie je technicky možné.

V amerických aerolíniách sa v rezervačných systémoch pri výbere pohlavia objavia aj dve nové možnosti. Kto sa do kolóniek muž alebo žena nezmestí, bude môcť zaškrtnúť možnosť neuvedené alebo neurčené.

Písmeno M pre mužov a F pre ženy tak doplní U pre neuvedené a X pre neurčené. Výsledkom bude aj nové oslovenie, namiesto anglického Mr. a Ms. ako pán a pani/slečna pribudne Mx. Zmena potrvá niekoľko týždňov.

Aerolinky tvrdia, že im to uľahčí prácu s rôznorodými cestujúcimi. "Je to výrazný krok v ústrety nebinárnym ľuďom, aby nemuseli čeliť nesúladu medzi informáciami na ich letenke a na ich dokladoch," uviedol pre agentúru AP Beck Bailey z Human Rights Campaing. Americký Úrad pre bezpečnosť v doprave však vyhlásil, že cestujúci by mali uvádzať to, čo majú vo svojich oficiálnych dokladoch.

Nevie sa o tom, že by možnosť voľby len z dvoch pohlaví priniesla niekomu v minulosti problémy. Podľa Baileyho však dotknutým ľuďom ubudne stresu z toho, že budú mať na letisku problémy.

V Oregone zaviedli tretie pohlavie ako prví

Pohlavia, ktoré majú na svojich dokladoch, nemusia zodpovedať tomu, ako vyzerajú. "Rozhodne máme veľmi rozmanitých zákazníkov. Toto bude dobre prijaté a sme šťastní, že tento krok môžeme vykonať," uviedol hovorca American Airlines Matt Miller. V obdobnom duchu sa vyjadrujú aj Delta Air Lines, ktorí chcú, aby sa ich zákazníci cítili dobre a vítaní bez ohľadu na to, za koho sa považujú.

Letecké organizácie Airlines for America a Asociácie medzinárodnej leteckej dopravy (IATA) nedávno schválili nové štandardy toho, ako pristupovať k zákazníkom s dokladmi, ktoré umožňujú viac ako dve voľby pohlavia. Tieto postupy, ktoré sú však skôr odporúčaním a nie sú záväzné, začnú platiť prvého júna.

Americký štát Oregon sa stal v roku 2017 prvým, ktorý dal občanom možnosť si z dvoch pohlaví nevybrať a zvoliť tak tretiu možnosť. Neskôr sa pridali štáty Kalifornia, Colorado, Maine, Minnesota, Arkansas a Washington D.C.

Kvôli tomu už muselo americké Národné centrum pre transgenderovú rovnosť spolu s Human Rights Campaign prísť s odporúčaním, aby ľudia s tretím pohlavím uvedeným napríklad vo svojom vodičskom preukaze radšej nosili ešte druhý doklad, napríklad pas, v ktorom je pohlavia uvedené rovnako ako na letenke. To už by však po zavedení oznámených zmien nebolo nutné.

01 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 02 - Modified: 2024-02-01 07:38:55 - Feat.: - Title: Cestujúci sa budú musieť zariadiť. Bezpečnostní pracovníci na nemeckých letiskách začali jednodňový štrajk 03 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Do nového roka s novým pohlavím. Koraly ho musia prepínať pravidelne, inak zostanú na ocot 04 - Modified: 2024-02-03 10:30:00 - Feat.: - Title: S týmito aerolinkami nemusíš pred cestou stresovať. Prinášame zoznam najbezpečnejších letov na svete 05 - Modified: 2023-12-06 11:34:55 - Feat.: - Title: Aerolinky budúci rok čakajú stabilizáciu ziskov, ale aj vyššie náklady
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:57