Reuters
StoryEditor

Očakávaný summit stroskotal. Kim chcel zrušiť sankcie, Trump odišiel

28.02.2019, 06:45
Autor:
ČTKČTK
Dvojdňový summit sa skončil predčasne bez podpisu plánovanej dohody.

Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un nedosiahli na svojom druhom summite vo vietnamskej metropole Hanoj žiadnu dohodu. Oznámil to dnes Biely dom s tým, že rokovania by v budúcnosti mali pokračovať.

Tlačová konferencia amerického prezidenta:

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že dvojdňové rokovania Kima a Trumpa o denuklearizácii Severnej Kórey boli konštruktívne, neviedli však k dohode. "V tejto chvíli sa nedosiahla žiadna dohoda, tímy oboch krajín sa však tešia na stretnutie v budúcnosti," konštatovala vo vyhlásení Sandersová.

Stretnutie skončilo skôr

Vrcholná schôdzka skončila okolo 07:30 SEČ, teda o niečo skôr, než sa predpokladalo. Sandersová povedala, že Trumpova dnešná tlačová konferencia je presunutá z 09:50 SEČ na 08:00 SEČ.

O 08:00 SEČ pritom malo byť pôvodne podpísané spoločné vyhlásenie, podpisová ceremónia sa však konať nebude. Rovnako tak bol zrušený aj plánovaný dnešný spoločný obed oboch štátnikov.

Trump a Kim začali svoje rokovania v Hanoji v stredu. Dnes spolu hovorili asi pol hodiny medzi štyrmi očami a potom pokračovali v rozhovoroch za účasti poradcov.

Kim chcel zrušenie sankcií

Severokórejčania chceli, aby boli zrušené všetky sankcie voči KĽDR, to sme nemohli urobiť, uviedol americký prezident Donald Trump po rokovaniach s Kimom. "Niekedy musíte odísť z rokovania, a to bola tá chvíľa," poznamenal šéf Bieleho domu. 

"(Kim Čong-un) má určité predstavy, ktoré nezodpovedajú našim predstavám," vysvetľoval Trump na tlačovej konferencii, prečo schôdzka skončila skôr a bez dohody. Postoje oboch strán sú napriek tomu podľa neho "bližšie" ako pred rokom. "V túto chvíľu sme sa však rozhodli z rokovania odísť," dodal.

Ako americký prezident spresnil, Kim Čong-un vyjadril ochotu uzavrieť najvýznamnejšie jadrové zariadenia v Jongbjone. Výmenou za to chcel zrušenie všetkých sankcií. Na to však americká strana odmietla pristúpiť.

Američania chcú úplné odzbrojenie

Cieľom Spojených štátov je celkové jadrové odzbrojenie Severnej Kórey. Dokumenty k podpísaniu boli podľa Trumpa pripravené. "Chcel som to však urobiť správne. Niekedy je lepšie urobiť to správne, než rýchlo," dodal.

Aj bez dohody však severokórejský vodca podľa Trumpa sľúbil, že nebude pokračovať v jadrových a raketových skúškach. "Verím mu a dúfam, že svoje slovo dodrží," dodal americký prezident.

"Prial by som si, aby sme sa dostali ďalej, ale stále som optimista," komentoval rokovania americký minister zahraničia Mike Pompeo, ktorý na tlačovej konferencii vystúpil po Trumpom boku. Americká strana podľa neho žiadala Kima o viac ústupkov, "on však nebol pripravený to urobiť".

Na ďalšom stretnutí sa nedohodli

Hanojský summit bol druhým stretnutím USA a KĽDR po minuloročnom stretnutí Trumpa a Kima v Singapure. Obaja vodcovia sa však zatiaľ nedohodli, či a kedy by sa mal konať tretí summit, poznamenal spravodajský server BBC.

Ďalšie stretnutie s Kim Čong-unom sa môže uskutočniť skoro, ale tiež sa nemusí konať dlhšiu dobu, povedal k tomu na tlačovej konferencii americký prezident. Dodal však, že dohodu chce dojednať priamo so severokórejským vodcom.

Trump po tlačovej konferencii ihneď odletel späť do Spojených štátov. Kim Čong-un médiám žiadne vyjadrenia neposkytol. Podľa vietnamskej diplomacie ho teraz čaká dvojdňová návšteva Vietnamu; bližšie informácie o jeho programe neboli zverejnené.

Nedosiahnutie dohody nemusí podľa expertov, ktorých citovala agentúra Reuters, znamenať zlyhanie. "Nedosiahnutie dohody dnes neznamená, že nejaká dohoda nebude ani v nasledujúcich mesiacoch," uviedol juhokórejský odborník Lim So-ho. Podľa Davida Kima z washingtonského Stimson Center je dôležité, aby obe strany chceli pokračovať v rozhovoroch. Ak to tak bude, môžeme v budúcnosti očakávať "určitý pokrok", myslí tento expert.

01 - Modified: 2022-04-21 11:10:45 - Feat.: - Title: Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom 02 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti 03 - Modified: 2022-02-11 11:59:41 - Feat.: - Title: Ako ponížiť Bidena: Republikáni vyžadujú lekárske potvrdenie, že nie je dementný 04 - Modified: 2022-02-06 22:09:34 - Feat.: - Title: Situácia v Ottawe sa vymyká kontrole. Starosta mesta pre protesty vyhlásil núdzový stav 05 - Modified: 2022-01-21 20:16:49 - Feat.: - Title: Sobáš iba z rozumu. Čo znamená partnerstvo Číny a Iránu pre Západ?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:31