Reuters
StoryEditor

Situácia v Ottawe sa vymyká kontrole. Starosta mesta pre protesty vyhlásil núdzový stav

06.02.2022, 07:33
Autor:
ČTKČTK
Musíme si vziať svoje mesto naspäť, vyhlásil starosta kanadského hlavného mesta Jim Watson.

Starosta kanadskej metropoly Ottawa Jim Watson vyhlásil núdzový stav. Odôvodnil to tým, že demonštrácie proti covidovým opatreniam, ktoré už cez týždeň blokujú centrum mesta, predstavujú nebezpečenstvo pre obyvateľov.

Vyhlásenie núdzového stavu podľa starostu odráža nebezpečenstvo a hrozbu, ktoré predstavujú pre obyvateľov pokračujúce protesty.

Centrum Ottawy už cez týždeň blokujú demonštranti a stovky nákladných vozidiel z takzvaného Konvoja slobody, ktorý protestuje proti povinnému očkovaniu vodičov, ktorí jazdia do Spojených štátov.

V sobotu sa demonštrácie uskutočnili aj v ďalších kanadských mestách a v niektorých pokračovali aj dnes. Ich rozsah bol ale menší ako v metropole, uviedla agentúra AFP.

Starosta: Musíme si vziať svoje mesto naspäť

"Situácia je teraz úplne mimo kontroly, pretože to sú demonštranti, ktorí si diktujú pravidlá," povedal Watson. Je podľa neho neprijateľné, aby demonštranti blokovali ťažkými nákladnými vozidlami ulice v strede mesta a rušili obyvateľov sústavným trúbením.

"Mesto si musíme vziať naspäť," uviedol starosta. V centre mesta podľa informácií servera CBC zostáva 500 kamiónov.

Šéf ottawskej polície Peter Sloly v sobotu povedal, že bezpečnostné zložky nemajú dosť príslušníkov, aby čelili demonštráciám, a preto požiadal o posily.

Policajti od sobotného rána rozdali vyše 400 pokút. Dnes polícia oznámila, že zadrží každého, kto prinesie jedlo, palivo a inú "hmotnú podporu" demonštrantom, ktorí stanujú v centre mesta.

Protestujúci: Máme už dosť príkazov a zastrašovania

Niekoľko desiatok ťažkých vozidiel bolo použitých na demonštráciu aj dnes v meste Québec, kde sa sobotňajší protest konal v čase každoročného zimného karnevalu.

Kamióny už v piatok zablokovali dopravu blízko provinčného parlamentu vo Winnipegu a demonštrácie sa uskutočnili aj v Montreale, Calgary a Regine.

Niektoré kanadské mestá preventívne postavili zábrany, aby protestujúcim znemožnili blokovať budovy zákonodarných zborov alebo dopravu v ich okolí.

"Všetci už máme dosť príkazov, zastrašovania, života v jednom veľkom väzení," povedal agentúre demonštrant z Toronta Robert, ktorý neuviedol svoje priezvisko.

"Chceme sa len vrátiť do normálneho života bez toho, aby sme si museli nechať pichať do žíl jed, ktorému hovoria vakcíny," dodal.

​Protestujúci už osem dní blokujú centrum Ottawy. Niektorí účastníci tam podľa Reuters mávajú konfederačnými alebo nacistickými vlajkami a hovoria, že ich cieľom je pád kanadskej vlády.

Niektorí obyvatelia metropoly sú vystavení takmer neustálemu trúbeniu, rozbíjaniu okien a obťažovaniu kvôli tomu, že nosia respirátor.

Kritika na stranu polície

Títo ľudia kritizujú ottawskú políciu za to, že už na začiatku týždňa neurobila viac na to, aby ukončila blokádu. Jeden z obyvateľov Ottawy podal na organizátorov konvoja hromadnú žalobu, v ktorej požaduje miliónové odškodné.

Niektoré vozidlá protestujúcich dorazili aj do mesta Quebec, kde sa demonštrácia konala v čase každoročného zimného karnevalu.

​Kamióny už v piatok zablokovali dopravu blízko provinčného parlamentu vo Winnipegu a demonštrácie sa očakávajú aj v Montreale, Calgary a Regine.

Niektoré kanadské mestá preventívne postavili zábrany, aby protestujúcim znemožnili zablokovať budovy zákonodarných zborov alebo dopravu v ich okolí.

Torontská polícia zvýšila svoju prítomnosť v meste a uzavrela hlavnú triedu v centre z obavy, že by protestujúci mohli začať brániť v prístupe do niekoľkých tunajších nemocníc.

​Niekoľko torontských zdravotníkov uviedlo, že od svojich zamestnávateľov dostali radu, aby vzhľadom na protest nenosili na verejnosti nemocničné úbory.

Podporil ich aj Trump

Pri dobre organizovanej blokáde, ktorá sa podľa polície čiastočne opierala o financovanie zo strany sympatizantov z USA, si v sobotu protestujúci priniesli prenosné sauny proti mrazivým teplotám.

​Jeden muž prechádzal Ottawou na koni a niesol pri tom vlajku s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Ten vodiča kamiónov už skôr podporil v ich proteste proti "drsnej politike krajne ľavicového pomätenca Justina Trudeaua, ktorý zničil Kanadu šialenými príkazmi spojenými s covidom".

Služba GoFundMe v piatok zrušila darcovskú stránku Konvoja slobody s tým, že hnutie porušuje podmienky platformy podľa nej nezákonnou činnosťou. V sobotu uviedla, že vybranú čiastku približne 10,1 milióna kanadských dolárov všetkým prispievateľom vráti.

01 - Modified: 2022-01-31 14:11:29 - Feat.: 0 - Title: Analýza Financial Times: USA mohli mať skoro polovicu hospitalizácií, keby tam očkovali ako v Dánsku 02 - Modified: 2022-02-03 20:11:00 - Feat.: 0 - Title: Horná komora rakúskeho parlamentu schválila zákon o povinnom očkovaní 03 - Modified: 2022-02-04 07:56:18 - Feat.: 0 - Title: Lekári odmietli operovať vážne chorého trojročného chlapca. Ako dôvod uviedli, že rodičia nie sú očkovaní 04 - Modified: 2022-02-04 10:50:08 - Feat.: 0 - Title: V tejto krajine sa povinné očkovanie stáva realitou. Pokrokový krok, hovorí minister zdravotníctva 05 - Modified: 2022-02-07 07:18:33 - Feat.: 0 - Title: Palestínsky primár v Komárne pre HN: Na očkovanie sa ľudí už bojíme aj opýtať. Vyhrážajú sa nám
01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 05 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:58