koláž HN/Reuters
StoryEditor

Briti vyšetrujú "nezvyčajnú" aktivitu na ruskom veľvyslanectve pred útokom na Skripaľovcov

04.03.2019, 13:59
Autor:
ČTKČTKpebpeb
Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julia boli vlani na juhu Anglicka otrávení nervovo paralytickou látkou novičok.

Britské tajné služby vyšetrujú "nezvyčajnú" aktivitu, ktorú vlani v marci zaznamenali v budove ruského veľvyslanectva v Londýne pred útokom na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom dnes napísal britský denník The Guardian.

Skripaľovci boli vlani na juhu Anglicka otrávení nervovo paralytickou látkou novičok. Londýn pripisuje zodpovednosť za útok ruskej vojenskej rozviedke, Moskva to však odmieta.

​Britské spravodajské služby MI6, MI5 a GCHQ vyšetrujú "horúčkovité príchody a odchody" do budovy ruskej ambasády v londýnskej štvrti Kensington, ktoré tajné služby zaznamenali niekoľko dní pred a po tom, čo boli Skripaľovci 4. marca nájdení v bezvedomí na lavičke v centre britského mesta Salisbury.

Vyšetrovatelia označili pohyb na veľvyslanectve za bezprecedentný.

Otrava Skripaľovcov viedla k diplomatickej roztržke medzi Londýnom a Moskvou. Británia v reakcii na incident vypovedala z krajiny 23 ruských diplomatov. K vyhosťovaniu ruských diplomatov sa následne pridali ďalšie tri desiatky krajín vrátane USA či Česka. Moskva reagovala recipročne. Slovensko sa k takémuto kroku neodhodlalo.

Skripaľovci útok prežili, informácie o ich zdravotnom stave a kontaktoch s okolitým svetom sú ale kusé. V britskej tlači sa v minulých dňoch objavili nepotvrdené informácie o tom, že Skripaľov zdravotný stav sa zhoršil a bývalý rozviedčík je v pravidelnej starostlivosti lekárov. Julia je podľa tlače v poriadku.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová dnes v rozhovore pre denník Komsomolskaja pravda označila prvé výročie od útoku na Skripaľovcov za tragikomické.

"Stále nevieme, čo sa so Skripaľovcami stalo. Raz alebo dvakrát sme videli Juliu Skripaľovú vystúpiť pred kamerou ... Samotného Skripaľa nikto nevidel," vyhlásila hovorkyňa. Kritizovala okrem iného aj nedostatok podrobností o udalosti zo strany britských úradov.

01 - Modified: 2019-08-02 09:24:43 - Feat.: - Title: Trump rozšíril sankcie proti Rusku kvôli Skripaľovi 02 - Modified: 2019-06-29 16:58:58 - Feat.: - Title: Nové zistenia v kauze Skripaľ: Činnosť podozrivých mal riadiť ruský generálmajor 03 - Modified: 2019-04-07 10:02:18 - Feat.: - Title: "Prečo vaša krajina zabila moju priateľku?" Pýtal sa Brit zasiahnutý novičokom ruského veľvyslanca 04 - Modified: 2018-12-10 13:06:45 - Feat.: - Title: Cieľom ruských zabijakov sa mohli stať aj ďalší ľudia, Briti našli v kauze Skripaľ nové stopy 05 - Modified: 2018-10-10 14:32:40 - Feat.: - Title: Zmizla stará mama Rusa podozrivého z otravy Skripaľa. Chválila sa, že vnuka osobne vyznamenal Putin
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:53