StoryEditor

Rok sa neukázala, teraz prichádza v plnej sile. Chrípkovej epidémii napomáha aj uvoľňovanie opatrení

17.01.2022, 11:58
Autor:
ČTKČTK
Lockdowny, respirátory a rozostupy mali účinnosť aj voči chrípkovému vírusu. Kvôli uvoľňovaniu opatrení teraz Európa čelí hrozbe dvojitej epidémie, kedy sa na kontinent vrátila chrípka.

Potom, čo v minulom roku takmer vymizla, sa tento rok chrípka vrátila do Európy rýchlejšie, než sa očakávalo. U odborníkov to vyvoláva obavy z dvojitej epidémie chrípky a covidu-19, kedy sa prudko zvýši počet nakazených oboma chorobami súčasne, uviedla dnes agentúra Reuters.

Zároveň nie je jasné, nakoľko budú vakcíny proti chrípke účinné voči vírusovému kmeňu, ktorý tento rok koluje.

Chrípka "víta" uvoľnenie opatrení 

Uzávery, rúška a rozostupy, ktoré sa v Európe stali normou počas pandémie covidu-19, minulú zimu dočasne odstránili chrípkový vírus, ktorý podľa údajov Európskej únie ročne zabije asi 650-tisíc ľudí na celom svete.

Prax sa zmenila a krajiny prijímajú menej prísne opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu s ohľadom na rozšírené očkovanie proti covidu.

​Od polovice decembra koluje v Európe viac chrípkových vírusov, než sa očakávalo, uviedlo tento mesiac Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb.

Podľa údajov strediska a Svetovej zdravotníckej organizácie v decembri počet prípadov chrípky na európskych jednotkách intenzívnej starostlivosti neustále rástol. V poslednom týždni roku dosiahol vrchol 43 prípadov.

To je výrazne menej ako pred pandémiou, keď napríklad v roku 2018 bolo na jednotkách intenzívnej starostlivosti v priemere viac ako 400 prípadov chrípky týždenne. Je to však veľký nárast oproti minulému roku, keď európske stredisko za celý december na jednotkách intenzívnej starostlivosti zaznamenalo iba jeden prípad chrípky.

Podmanila si už Francúzsko 

Návrat vírusu by mohol byť začiatkom neobvykle dlhej chrípkovej sezóny, ktorá by sa mohla pretiahnuť až do leta, povedal agentúre Reuters hlavný expert Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb na chrípku Pasi Penttinen.

"Ak začneme rušiť všetky opatrenia, mám v súvislosti s chrípkou veľkú obavu. Vzhľadom na to, že sme mali tak dlhú dobu takmer nulovú cirkuláciu v európskej populácii, možno sa odkloníme od bežných sezónnych vzorcov," povedal.

​Podľa údajov, ktoré minulý týždeň zverejnilo francúzske ministerstvo zdravotníctva, sa vo Francúzsku tri regióny, vrátane parížskeho, stretávajú s chrípkovou epidémiou. Ďalšie krajiny sa nachádzajú vo fáze pred epidémiou. Francúzsko počas tohtoročnej chrípkovej sezóny už zaznamenalo 72 závažných prípadov chrípky a šesť úmrtí.

Situáciu ďalej komplikuje fakt, že dominantným kmeňom chrípky, ktorý tento rok koluje, je vírus A(H3), ktorý obvykle spôsobuje ťažšiu formu ochorenia u starších ľudí.

Penttinen uviedol, že na konečné hodnotenie vakcín proti chrípke je ešte príliš skoro, pretože na analýzu reálneho stavu je potrebný väčší počet chorých. Laboratórne testy však ukazujú, že vakcíny dostupné v tomto roku nebudú proti vírusu A(H3) "optimálne".

Dôvodom je predovšetkým to, že v minulom roku, keď sa rozhodovalo o zložení vakcín, cirkulovalo veľmi málo vírusov alebo necirkulovali vôbec žiadne, takže pre výrobcov vakcín bolo ťažšie predpovedať, ktorý kmeň bude v nadchádzajúcej chrípkovej sezóne dominantný.

Vakcíny proti chrípke sa každoročne upravujú, aby boli čo najúčinnejšie proti neustále sa meniacim vírusom.

01 - Modified: 2021-12-28 19:00:47 - Feat.: 0 - Title: Omikron: Podobný je nádche i chrípke. USA majú čoskoro predstaviť univerzálnu vakcínu novej generácie 02 - Modified: 2022-01-07 10:09:26 - Feat.: 0 - Title: Omikron môže vytlačiť ostatné varianty a z pandémie sa stane „niečo ako chrípka“, hovorí český vedec 03 - Modified: 2022-01-05 08:47:11 - Feat.: 0 - Title: V Európe pribúda "flurony". Akou veľkou hrozbou je kombinácia chrípky a covidu?
01 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-08 11:33:38 - Feat.: - Title: Po covide a chrípke nastupuje na Slovensku nepríjemný jarný vírus. Vo svete má ročne tisíce obetí 04 - Modified: 2024-03-05 10:04:34 - Feat.: - Title: Biely dom zrušil pravidlo testovania na covid pre ľudí okolo Bidena 05 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. apríl 2024 19:11