StoryEditor

Česko: Dzurinda, náš vzor!

20.02.2007, 23:00
Premiér a šéf občianskych demokratov Mirek Topolánek spolu so svojim "štábom" (KDÚ-ČSL, Strana zelených) pripravuje zmeny, ktoré na Slovensko priniesol kabinet Mikuláša Dzurindu.

Česko čakajú zrejme najvýraznejšie reformy od vzniku republiky v roku 1993. Po prvý raz sa pri tom "učilo" od Slovenska. Premiér a šéf občianskych demokratov Mirek Topolánek spolu so svojim "štábom" (KDÚ-ČSL, Strana zelených) pripravuje zmeny, ktoré na Slovensko priniesol kabinet Mikuláša Dzurindu. "Tieto reformy boli pre nás v mnohom veľmi inšpiratívne," súhlasil minister financií Miroslav Kalousek (KDÚ-ČSL). Najväčie zmeny Čechov čakajú v zdravotníctve, daniach a v dôchodkoch.
Ekonomika verzus politika
Hlavný iniciátor nových zmien - ODS, sledoval reformy bývalého slovenského kabinetu dlhodobo. Práve ich pozitívne výsledky presvedčili českú stranu o tom, že sa vydala správnou cestou. "Samozrejme, že to nie je akési opisovanie, nie je to slepé prijímanie opatrení. Je to jednoducho vzor úspešnej reformnej politiky," vysvetlil pre HN minister poľnohospodárstva a podpredseda ODS Petr Gandalovič. Pritom dôvody, ktoré k tomu Česko viedli, sú skôr ekonomické ako politické. "Každá reforma nesie so sebou určitú politickú cenu, prioritné sú však ekonomické výsledky," dodal Gandalovič.
Aj podľa politológa Bohumila Doležala sa ODS vždy hlásila k Dzurindovým reformám a "niet teda pochýb o tom, že tu existuje určitá programová súhra".
Rázne zmeny
Vláda sa odhodlala na výrazné zmeny vo viacerých oblastiach. Najviac podobné tým slovenským je možné vidieť v oblasti zdravotníctva. Možno aj preto, že poradcom bol Peter Pažitný, ktorý so zdravotníckou reformou pomáhal aj Dzurindovmu kabinetu. Sám tvrdí, že veľa vecí je zhodných so Slovenskom. "V reforme financovania zdravotníctva však Česi idú ešte ďalej - najmä v oblasti posilnenia súkromných zdrojov financovania, pričom konečným cieľom je zavedenie tzv. osobného zdravotného účtu," zdôraznil pre HN Pažitný.
Našich susedov od zavádzania poplatkov u lekára zrejme neodradí ani to, že ich súčasný kabinet Roberta Fica zredukoval. "Regulačné poplatky sú potrebné a prospešné. Nájdete ich všade v Európe," potvrdil štátny tajomník českého ministerstva zdravotníctva Pavel Hroboň (nominant ODS).
Rovnako výrazné zmeny čaká aj rezort sociálnych vecí, najmä v oblasti dôchodkov. Topolánkova vláda je vôbec prvým českým kabinetom, ktorý má v programe skutočnú reformu dôchodkov.
Bokom nezostanú ani dane. Česká daňová sústava je veľmi neprehľadná a zložitá. Výdavky na jej správu patria k najvyšším v Európe. Vláda chce celý systém zjednodušiť, pri tom sa chce držať princípu, že pri dani z príjmu nikto nebude platiť viac ako doteraz. Ako to chce dosiahnuť? "Základným nástrojom bude zľava na dani vrátane daňových bonusov pre ľudí s nízkymi príjmami, ktorí majú deti," uviedol pre HN Kalousek. Minister financií tiež nevylúčil že zmeny nastanú aj pri DPH.

01 - Modified: 2003-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obnova Iraku sa otvára aj Európe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:07