Reuters
StoryEditor

Zelenskyj chce vyriešiť situáciu na Donbase. Ako prezident by rokoval s Putinom

08.04.2019, 11:01
Autor:
ČTKČTK
Územie ani obyvateľstvo Ukrajina však nikdy neobetuje, upozornil Zelenskyj.

Víťaz prvého kola ukrajinských prezidentských volieb Volodymyr Zelenskyj v prípade svojho víťazstva v druhom kole začne rokovania so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom o urovnaní krízy na Donbase.

Povedal to v nedeľu večer vo vysielaní televíznej stanice Ukrajina. Územné ústupky Moskve však vylúčil. Zelenskyj pred týždňom získal v prvom kole 30 percent hlasov, takmer dvojnásobok v porovnaní s doterajším prezidentom Petrom Porošenkom. V druhom kole sa stretnú 21. apríla.

"S Ruskom je jednoznačne potrebné hovoriť," povedal Zelenskyj, herec, scenárista a moderátor, ktorý získal popularitu vďaka úlohe prezidenta v komediálnom seriáli Sluha národa.

"Rokovania sa musia uskutočniť, a to za prítomnosti zástupcov Západu," konštatoval. Na otázku, či je pripravený na osobnú schôdzku s Putinom, bez váhania prikývol.

Územie ani obyvateľstvo Ukrajina však nikdy neobetuje, upozornil Zelenskyj. "Územná celistvosť Ukrajiny musí byť trvalá. Hlavnou úlohou teraz je urobiť prvý krok, zastaviť paľbu. Treba pokračovať v minskom mierovom procese, ktorý je potrebné reformovať," uviedol Zelenskyj. Ukrajina podľa neho musí tiež začať informačnú vojnu, ktorú musí vyhrať.

Dva týždne pred rozhodujúcim hlasovaním o hlave štátu sa obaja súperi sporia o miesto a formu predvolebnej debaty, ktorú prezidentským kandidátom na Ukrajine ukladá zákon.

Zelenskyj vyzval Porošenka k debate na kyjevskom štadióne Olimpijskyj, čo Porošenko s výhradami prijal. Prezident svojho soka pozval k debate na budúcu nedeľu večer.

"Pozývam divákov, všetky (televízne) kanály, debata sa uskutoční na mieste, ktoré vybral pán Zelenskyj ... Putin chce slabého prezidenta, som presvedčený, že Ukrajina to nedopustí," vyhlásil Porošenko.

Ukrajinská ústredná volebná komisia minulý týždeň kandidátov upozornila, že oficiálna debata sa podľa zákona môže uskutočniť len vo vysielaní kyjevskej verejnoprávnej televízie a v jej štúdiu. Porošenko účinnosť tohto nariadenia pripustil, dal však na vedomie, že je ochotný debatovať so svojím súperom podľa jeho podmienok.

01 - Modified: 2024-04-16 12:11:59 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Ukrajina neubránila elektráreň pri Kyjeve, pretože jej došli rakety 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-16 04:37:34 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov bude hlasovať o pomoci pre Ukrajinu aj Izrael 05 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:14