európsky parlamentReuters
StoryEditor

Nacionalisti z viacerých európskych krajín sa spájajú. Chcú ovládnuť europarlament

08.04.2019, 16:16
Autor:
ČTKČTK
Ich frakcia v EP sa bude nazývať Európska aliancia pre ľudí a národy a bude v nej najmenej desať politických strán, ktoré sú teraz v iných skupinách.

Nacionalistické a protiimigračné strany chcú pred májovými európskymi voľbami spojiť sily a po nich v Európskom parlamente (EP) vytvoriť spoločnú frakciu. Povedali to dnes predstavitelia strán, ktoré do Milána pozval predseda protiimigračnej strany Liga a taliansky vicepremiér Matteo Salvini.

Zišiel sa so zástupcami nemeckej protestnej AfD, konzervatívnej Strany Fínov a pravicovej Dánskej ľudovej strany, uviedla agentúra Reuters.

"Chceme Európsku úniu a Európsky parlament reformovať, bez toho aby sme ich zničili," povedal dnes v Miláne novinárom spolupredseda AfD Jörg Meuthen. "Chceme priniesť radikálnu zmenu," dodal.

Chcú byť najsilnejší

Zástupcom médií ďalej povedal, že ich frakcia v EP sa bude nazývať Európska aliancia pre ľudí a národy a bude v nej najmenej desať politických strán, ktoré sú teraz v iných skupinách.

"Chceme sa stať poprednou európskou frakciou, tou najpočetnejšou," konštatoval Salvini. Ten podľa agentúr pozval zástupcov nacionalistických strán z dvoch desiatok európskych krajín.

Pre zaneprázdnenosť účasť odriekla šéfka francúzskeho krajne pravicového Národného združenia (bývalého Národného frontu) Marine Le Penová, s ktorou sa však šéf Ligy stretol už v piatok.

Chcú začleniť silné strany zo stredu Európy

So Salvinim sympatizuje napríklad aj maďarský premiér Viktor Orbán, zástupcovia jeho strany Fidesz však dnes v Miláne chýbali. Európska ľudová strana (EPP), teraz najsilnejšia frakcia v EP, v marci pozastavila maďarskej vládnej strane členstvo kvôli údajnému porušovaniu princípov právneho štátu v Maďarsku, a tak sa podľa médií maďarský premiér zrejme drží späť.

Salvini oznámil, že v spomínanej Európskej aliancii pre ľudí a národy bude aj francúzske Národné združenie. Či v ňom zasadnú aj dve najsilnejšie konzervatívne európske strany - poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) a maďarský Fidesz, nie je zatiaľ jasné, uviedla agentúra Reuters.

Pozvánku na začatie kampane Ligy dostalo i české hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD). Jeho predseda Tomio Okamura ani podpredseda Radim Fiala sa však akcie nemohli zúčastniť, pretože majú dlhodobo naplánovaný iný program, ktorý nebolo možné preložiť, povedal minulý týždeň ČTK Okamura.

Le Penová príde na Slovensko

Salvini by podľa neho však mal poslať pozdrav na plánovaný pražský míting SPD pred európskymi voľbami na konci apríla.

Do Českej republiky zavíta v nadchádzajúcich týždňoch podľa portálu Euronews aj Le Penová, ktorá navštívi aj Belgicko a Slovensko.

Ideovým základom spojenectva európskych nacionalistických strán je návrat právomocí z Bruselu jednotlivým členským štátom. Ekonomické otázky a sociálnu politiku však vnímajú rozdielne.

Napríklad nemecká AfD presadzuje slobodu trhu, zatiaľ čo francúzske Národné združenie je pre protekcionizmus. Talianska Liga a poľský PiS sa odvolávajú na kresťanské základy, zatiaľ čo Národné združenie presadzuje oddelenie cirkvi a štátu po francúzskom vzore.

01 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa 02 - Modified: 2024-04-10 20:00:40 - Feat.: - Title: Ruský nacionalista Girkin žiada z väzenia o vyslanie do vojny 03 - Modified: 2024-02-24 15:25:41 - Feat.: - Title: Kandidátku Maďarskej aliancie do eurovolieb povedie József Berényi 04 - Modified: 2024-02-22 09:23:37 - Feat.: - Title: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy, vyhlásil Orbán 05 - Modified: 2024-02-21 10:51:19 - Feat.: - Title: Nevyužijeme prezidentské voľby na medializáciu pred eurovoľbami. Je to tak čestnejšie, vraví Majerský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:27