Twitter/Libération
StoryEditor

"Parížska tragédia. Naša dáma v slzách." Francúzska tlač reaguje na masívny požiar v Notre-Dame

16.04.2019, 09:47
Zábery na padajúcu vežu katedrály Notre-Dame boli hlavným motívom titulných fotografií popredných francúzskych denníkov.

Titulným stranám všetkých utorňajších denníkov dominoval bez výnimky požiar, ktorý v pondelok večer zachvátil parížsku katedrálu Notre-Dame, zničil strechu a spôsobil pád špicatej veže v južnej časti budovy. Zábery na padajúcu vežu boli hlavným motívom titulných fotografií.

Hlavný francúzsky katolícky denník La Croix publikoval svoju titulnú stranu už vo večerných hodinách na svojom twitterovom účte. Titulok znie: "Le coeur en cendres" (Srdce v popole).

Denník Les Echos nazval udalosť "La tragédie de Paris" (Parížska tragédia). Dodal, že "silný požiar spustošil katedrálu", čo viedlo k "značným emóciám po celom svete". Odvolával sa tak na večerné sústrastné správy od všetkých svetových štátnikov.

Titulok hlavného parížskeho denníka Le Parisien: "Notre-Dame des Larmes" (Naša dáma v slzách). Vo svojom vydaní venovali noviny celých deväť strán tejto téme od reportáže z miesta, cez záznamy emócií obyvateľov Paríža až po výber z histórie katedrály.

Hlavný pravicový denník Le Figaro nazval udalosť "Le désastre", teda katastrofou. Pripomenul, že Notre-Dame je zapísaná do svetového dedičstva UNESCO. Na svojich stránkach potom informoval o "svedectve solidarity a smútku".

Ľavicový denník Libération potom v súvislosti s názvom katedrály zvolil titulok "Notre Drame" (Naša dráma), pričom vybral fotografiu, na ktorej je detailný pohľad na rekonštruovanú vežu v momente jej pádu.

Posledný z popredných francúzskych denníkov Le Monde svoju titulnú stranu s požiarom Notre-Dame ešte neodhalil, keďže ide o večerník. Noviny na utorok boli v stánkoch už v pondelok o 16 hodine, zatiaľ čo požiar v parížskej katedrále vypukol až o 18:50.

Príčina požiaru katedrály Notre-Dame podľa námestníka ministra vnútra Nuňeza zatiaľ nie je jasná a vyšetrovanie pokračuje. Oheň podľa neho nie je plne uhasený.

01 - Modified: 2022-05-07 20:02:36 - Feat.: - Title: Požiare na Sibíri si vyžiadali najmenej piatich mŕtvych 02 - Modified: 2022-01-02 06:16:57 - Feat.: - Title: Budova parlamentu Juhoafrickej republiky sa ocitla v plameňoch. Príčina požiaru nie je známa 03 - Modified: 2021-12-15 07:42:26 - Feat.: - Title: V hongkonskom nákupnom centre vypukol požiar. V budove uviazli stovky ľudí 04 - Modified: 2021-10-17 14:31:47 - Feat.: - Title: Na streche vojenskej nemocnice v Ružomberku vypukol požiar. Pacientov premiestnili 05 - Modified: 2020-01-02 08:57:43 - Feat.: - Title: Časť Austrálie vyhlásila pre požiare stav núdze. Zhorela už oblasť väčšia ako Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:10