Reuters
StoryEditor

Oslavujúci moslimovia a božie znamenie. Požiar Notre-Dame vyvolal záplavu povier a konšpirácií

17.04.2019, 10:12
Autor:
ČTKČTK
Sociálnymi sieťami sa začali šíriť koordinované dezinformačné kampane.

Požiar parížskej katedrály Notre-Dame vyvolal na internete záplavu lživých správ a konšpiračných teórií. Koordinované dezinformačné kampane sa začali šíriť sociálnymi sieťami. Založené boli falošné twitterové účty, a "konšpirátori sa v zásade snažili pripísať oheň svojim politickým protivníkom". Veriaci zase v udalosti hľadali božie znamenie.

​Internetová stránka Infowars, známa šírením sprisahaneckých teórií, ako jedna z prvých bez dôkazov tvrdila, že požiar bol založený úmyselne.

Prispievateľ webu Paul Joseph Watson upozornil na video tvrdiace, že požiar katedrály oslavujú moslimovia. V skutočnosti z videa nie je zrejmé, čo je to za ľudí, akej sú viery a čo vlastne robia.

Dezinformácie o požiari "spôsobenom teroristickým útokom" hlásal aj falošný účet televízie CNN na Twitteri, než ho spoločnosť Twitter zrušila.

Falošné videá, katedrála v Montreale

Koordinovaná kampaň z desiatok účtov na twitteri podľa Buzzfeed šírila odkazy na novinový článok, podľa ktorého sa v aute pri katedrále našli plynové bomby a "arabské dokumenty".

​Všetko budilo dojem, že incident súvisel s požiarom, ale v skutočnosti bol novinový článok tri roky starý. Podobne sa uviesť do omylu snažil aj príspevok z webu Jihad Watch, ktorý často prináša protiislamské dezinformácie, poznamenal Buzzfeed.

Falošný účet televízie Fox News pripisoval republikánskej senátorke somálskeho pôvodu Ilhan Omarovej reakciu na požiar v znení: "Zberajú, čo zasiali." 

Veľa sa na sociálnych sieťach šírili aj rôzne verzie falošného videa, v ktorom boli počuť výkriky "Allah akbar" (arabsky Boh je veľký), zatiaľ čo chrám horel.

Ľudia tiež v súvislosti s pondelkovým požiarom na sociálnych sieťach zverejňovali zábery katedrál, na ktorých však nebol chrám Notre-Dame v Paríži, ale rovnomenná bazilika v Montreale.

"Boží trest za Kosovo"

Srbské bulvárne denníky Alo a Informer hneď v pondelok zhodne zdôraznili ideu, že požiar je "boží trest" za to, že na katedrále bola vlani vyvesená vlajka Kosova pri 100. výročí konca prvej svetovej vojny.

Oba denníky, blízke terajšej srbskej vláde, tieto články zmazali ešte v pondelok, tvrdenia však už prevzali sociálne siete, poznamenala agentúra AFP.

​Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova a vyvesenie kosovskej vlajky kritizovalo ako škandalózne. Srbský prezident Aleksandar Vučić však vyjadril podporu Francúzsku a ponúkol pomoc Srbska francúzskym priateľom pri obnove katedrály ako symbolu francúzskej a svetovej civilizácie.

Poľské špecifikum

V Poľsku vyvolal požiar okrem prejavov solidarity aj explóziu komentárov politikov a publicistov, hľadajúcich za plameňmi aj "metafyzický rozmer", všimol si na sociálnych sieťach server Fakt.pl. Napríklad katolícky publicista Tomasz Terlikowski si požiar vyložil ako veštbu nabádajúcu Európanov, aby sa obrátili k viere. "Znamenia sú na to, aby sme si ich vyložili. Horí katedrála Notre-Dame v Paríži. Horí cirkev, horí Európa. Temná doba. Ak sa neobrátime k viere, vzplanieme všetci," varoval.

Medzi prívržencov paranormálnych okolností pohromy sa zaradil pravicový novinár a publicista Rafal Ziemkiewicz: "Tá tragédia má metafyzický rozmer. Neverím, že by francúzsky štát v terajšom stave mohol vytvoriť spravodlivé vyšetrovanie príčin požiaru. Tým končím." 

Politička a moderátorka Magdalena Ogóreková vyjadrila poľutovanie nad zničením katolíckych relikvií v predvečer Veľkej noci (v skutočnosti sa ich podľa predstaveného katedrály podarilo zachrániť - pozn. ČTK) a apokalypsu doplnila predpoveďou, že "za rok v okolí určite pribudne nová mešita".

"Pravdivý opis udalostí" podľa ironickej poznámky portálu poskytla aj poslankyňa vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Bernadeta Krynická: "Horí katedrála Notre-Dame, symbol európskej kultúry. Takéto následky má úchylná laicizácia (svetský charakter štátu). Štát sa musí starať o kultúrne dedičstvo! "

"Je symbolické, že horí katedrála Notre-Dame, najslávnejšia svätyňa Francúzska, ktoré dávno opustilo kresťanské hodnoty pre vec multikulturalizmu a islamských imigrantov. Ťažko nájsť jasnejší symbol úpadku kresťanstva na Západe, " napísal námestník poľského ministra digitalizácie Adam Andruszkiewicz.

V podobnom duchu sa vyjadrila ďalšia poslankyňa PiS Krystyna Pawlowiczová: "Je to diabolské. Hynie 800 rokov stará gotická katedrála Notre-Dame v Paríži, pohltená silným požiarom. Vo Francúzsku už skoro každý deň buď búrajú ďalšie staré katolícke kostoly, alebo ich odovzdávajú moslimom, alebo ich prestavujú na obchodné domy. Naša európska civilizácia nenávratne umiera."

Hovorilo sa tomu osvietenstvo

Všetkým "stopárom metafyziky" podľa portálu odpovedal bývalý šéf poľskej diplomacie Bartlomiej Sienkiewicz: "V jednu nedeľu roku 1755 zemetrasenie zničilo Lisabon. O život prišlo 60-tisíc modliacich sa ľudí. Od tej doby na Západe začali mať podozrenie, že je za tým možno zhoda okolností, a nie hnev boží. Hovorilo sa tomu osvietenstvo."

"Vo Francúzsku požiar katedrály zjednotí ľudí v diele solidárnej obnovy, v Poľsku má zjednotiť ľudí v strachu," usúdil opozičný denník Gazeta Wyborcza.

Poliaci podľa denníka môžu Francúzom príležitosť spojiť sily vlastne závidieť, keď poľská pravica a publicistika sa snažia pohromu využiť na rozvíjanie vízie požiaru ako dôkazu úpadku Európy, prehry katolíctva a postupujúcej gangrény európskej civilizácie.

01 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Kate Middleton sa stiahla z verejného života: Zomrela, je v kóme, zamknutá v kúpeľni alebo odletela na Mesiac? Pýtajú sa konšpirátori 02 - Modified: 2023-11-27 11:15:13 - Feat.: - Title: Kennedyho stratený mozog, predpoveď smrti. Znejú šialene, ale nejde o konšpiračné teórie: Fakty, ktorým sa len ťažko verí 03 - Modified: 2023-11-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Z taxikára vodca bizarného spolku. Neuznávajú rozdelenie Československa, sú proti demokracii a tlačia si vlastné doklady 04 - Modified: 2023-10-19 11:48:23 - Feat.: - Title: Youtuber odhalil šokujúcu praktiku. Obchodný reťazec predáva použitú kozmetiku, ktorú im zákazníci vrátia 05 - Modified: 2023-08-13 14:02:41 - Feat.: - Title: GALÉRIA Najšialenejšie klebety, ktoré kolovali o známych osobnostiach. Niektoré sú naozaj bizarné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 20:10