TASR/AP
StoryEditor

Obvinila riaditeľa školy zo sexuálneho obťažovania. Dievča zaživa upálili

20.04.2019, 09:46
Autor:
redredČTKČTK
Ohavný čin rozpútal debatu o široko rozšírenom sexuálne motivovanom násilí na ženách.

Osemnásťročná bangladéšska dievčina bola zaživa upálená po tom, čo odmietla stiahnuť obvinenia zo sexuálneho obťažovania voči riaditeľovi svojej školy. Desiatky ľudí sa preto v piatok zhromaždili v bangladéšskom hlavnom meste Dháke a demonštrovali.

Koncom marca podala osemnásťročná Nusrat Jahan Rafiová trestné oznámenie proti riaditeľovi školy, ktorý ju vraj opakovane sexuálne obťažoval. Polícia následne riaditeľa zatkla, čo rozzúrilo jeho stúpencov. Postavili sa za neho aj miestni vplyvní politici.

Rafiová krátko pred smrťou povedala svojej rodine, že 6. apríla bola vylákaná na strechu svojej školy, kde bola maskovanými mužmi vyzvaná, aby obvinenia podané na políciu odvolala.

Keď odmietla, bola spútaná, poliata benzínom a zapálená. Zomrela v nemocnici o štyri dni neskôr v dôsledku popálenín na 80 percentách tela.

Ohavný čin rozpútal debatu o široko rozšírenom sexuálne motivovanom násilí na ženách, ktoré je v tejto konzervatívnej moslimskej krajine kvôli obavám žien zo spoločenského stigmy zriedkakedy oznamované štátnym orgánom.

Pohrebu Rafiovej sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. Premiérka Hasína Vadžídová sľúbila rodine Rafiovej, že páchatelia budú potrestaní. Zatknutých bolo 17 ľudí, okrem riaditeľa aj niekoľko študentov islamskej medresy, kde dievča študovalo.

Zadržaní neskôr vypovedali, že upálenie, ktoré malo vyzerať ako samovražda, nariadil z väzenia sám riaditeľ.

"Hrôzostrašná vražda statočnej ženy, ktoré žiadala spravodlivosť, ukazuje, ako veľmi Bangladéš zanedbáva obete sexuálnych útokov," uviedla organizácia Human Rights Watch.

"Smrť Nusrat Jahan Rafiovej upozorňuje na to, že bangladéšska vláda musí brať obete sexuálnych útokov vážne a zabezpečiť, aby sa mohli domáhať právnej nápravy a boli chránené pred pomstou," dodala.

01 - Modified: 2024-01-28 19:09:43 - Feat.: - Title: Agresívny Rus v Bangladéši ťahal predavača za fúzy a vlasy, jeho vyčíňanie zachytila kamera 02 - Modified: 2024-01-07 19:44:44 - Feat.: - Title: V bangladéšských voľbách po piatykrát zvíťazila súčasná premiérka Vadžídová 03 - Modified: 2024-01-07 06:41:21 - Feat.: - Title: V Bangladéši sa konajú parlamentné voľby, opozícia ich bojkotuje 04 - Modified: 2024-01-05 13:28:03 - Feat.: - Title: Bangladéšska opozícia vyzvala na bojkot volieb a na generálny štrajk 05 - Modified: 2023-12-16 14:51:47 - Feat.: - Title: V Bangladéši demonštrovali desaťtisíce priaznivcov opozície kvôli voľbám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:49