Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Rusi a Ukrajinci by mohli mať spoločné občianstvo, vyhlásil Putin

29.04.2019, 17:17
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Ukrajinci a Rusi sú bratskými národmi.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že Rusi a Ukrajinci by mohli mať prospech zo spoločného občianstva. Urobil tak potom, čo novozvolený prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj navrhol poskytnúť občianstvo zástupcom všetkých národov, ktoré trpia autoritárskymi a korupčnými režimami, v prvom rade Rusom.

​Budúca hlava ukrajinského štátu reagovala na sobotňajšie vyhlásenie Putina v Pekingu, že Moskva rozmýšľa nad možnosťou poskytnúť občianstvo všetkým obyvateľom Ukrajiny.

"Veľmi dobre," odpovedal Putin podľa agentúry TASS na diaľku Zelenskému. "Vypovedá to o tom, že sa dohodneme, zrejme preto, že máme veľa spoločného," povedal Putin s tým, že má na mysli spriaznenosť ruského a ukrajinského národa. "Už mnohokrát som hovoril o tom, že Ukrajinci a Rusi sú bratskými národmi. Ba čo viac, myslím si, že je to v skutočnosti jeden národ so svojimi kultúrnymi, jazykovými a historickými odlišnosťami, ale podľa môjho názoru - jeden národ."

"Ak budú (Ukrajinci) udeľovať občianstvo Rusom na Ukrajine a my Ukrajincom v Rusku, veľmi rýchlo dosiahneme zhodu a vytúžený výsledok," ktorým je podľa Putina spoločné občianstvo.

"Toto sa nedá než privítať," dodal a prejav k novinárom zakončil ukrajinským pozdravom na rozlúčku.

​Šéf Kremľa minulý týždeň podpísal dekrét, ktorý výrazne uľahčuje ľuďom zo separatistického Donbasu získať občianstvo Ruskej federácie. Ukrajina sa proti tomu ohradila a sťažovala sa Bezpečnostnej rade OSN.

V Rostovskej oblasti sa dnes zároveň otvorilo prvé centrum, ktoré v zjednodušenom konaní vydáva ruské pasy obyvateľom zo susedného ukrajinského separatistického regiónu.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:01