StoryEditor

Tajné služby, recesia či izraelský stratég? Rakúsko hľadá autora videa, ktoré zvrhlo vládu

21.05.2019, 11:16
Video bolo vyrobené veľmi profesionálne a podľa odborníkov tomu musela predchádzať intenzívna príprava.

Video, ktoré viedlo k pádu rakúskej vlády, stále hýbe tamojšou politickou scénou. Politici i médiá prichádzajú s teóriami o jeho možných pôvodcoch. Zmieňujú napríklad tajné služby cudzích štátov alebo aj izraelského stratéga. Autorom vraj mohol byť aj nemecký recesista.

O to viac sa špekuluje o možnom zadávateľovi videa. Bolo totiž vyrobené veľmi profesionálne a podľa odborníkov tomu musela predchádzať intenzívna príprava.

Nemecký týždenník Der Spiegel a denník Süddeutsche Zeitung, ktoré video minulý piatok uverejnili v rovnakom okamihu na svojich weboch, odmietajú oznámiť, odkiaľ ho získali. Odvolávajú sa pritom na ochranu svojich zdrojov. Najčastejšie sa preto objavujú tri hypotézy.

1. Ide o dielo izraelského stratéga Tala Silbersteina

Video môže pochádzať z čias, kedy volebné kampane v Rakúsku silne ovplyvňoval izraelský politický poradca Tal Silberstein, ktorý pracoval niekoľko rokov pre sociálnych demokratov. Pred dvoma rokmi sa napríklad snažil Silbersteinov tím zdiskreditovať favorita volieb, ľudovcov Sebastiana Kurza, sériou falošných facebookových profilov, ktoré mali odradiť voličov hlasovať za Kurza a zmenšiť jeho víťazstvo.

Svoju misiu pred voľbami z roku 2017 sa mu však nepodarilo dokončiť, pretože bol v Izraeli zatknutý pre podozrenie z falšovania úradných listín, podplácanie a pranie špinavých peňazí. Rakúski sociálni demokrati s ním následne ukončili akúkoľvek spoluprácu.

Už prvé reakcie ľudí z najbližšieho okolia kancelára Kurza ukázali, že považujú za možné, že video, ktoré bolo natočené v júli 2017, pochádza ešte zo Silbersteinových čias. Túto možnosť spomenul včera aj samotný Kurz v rozhovore pre nemecký denník Bild.

2. Video je dielom západných tajných služieb

Daná téza sa opiera o fakt, že natočeniu videa musela predchádzať dlhá príprava, a to nielen z hľadiska technickej prípravy v podobe kamier a mikrofónov. Domnelá neter vplyvného ruského oligarchu Alijona Makarovová, ktorá vo videu vystupovala ako "volavka" čiže osoba, ktorá nalákala oboch politikov rakúskych Slobodných - Heinze-Christiana Stracheho a Johna Gudenusa - do vily na Ibize, musela najprv získať ich dôveru.

Navyše musela byť schopná predložiť vierohodný životný príbeh, podložený napríklad aj osobnými dokladmi. Niečo také však dokážu zabezpečiť najlepšie tajné služby. S odvolaním sa na rozhovory so zástupcami bezpečnostnej komunity to uviedol rakúsky denník Die Presse.

​Podľa nich by mohlo ísť o prácu niektorej zo západných služieb. O tom by vraj mohlo svedčiť načasovanie videa, ktoré bolo uverejnené týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Cieľom spravodajcov mohlo byť oslabiť pozíciu FPÖ, a to pripomenutím jej tesných väzieb na Rusko. Zástupcovia množstva západných spravodajských služieb dlhodobo ťažko niesli, že Slobodní získali v Kurzovej vláde kontrolu nad ministerstvom vnútra a obrany a tým pádom aj nad ich spravodajskými zložkami.

Počas pôsobenia ministra vnútra za Slobodných Herberta Kickla došlo napríklad k spornému záťahu proti vedeniu civilnej tajnej služby, vrátane rozsiahlych domových prehliadok. Dlhoročný šéf nemeckej kontrarozviedky Hans-Georg Maassen napríklad očakáva, že celá záležitosť bude pokračovať.

3. Stopa vedúca k nemeckým recesistom

Na jeho slová by nakoniec mohlo dôjsť veľmi skoro. Nemecký komik a recesista Jan Böhmermann, o ktorom sa tiež špekuluje ako o možnom pôvodcovi videa, včera znovu posilnil príslušné špekulácie. Komik obsah videa poznal, keď na neho narážal koncom apríla pri preberaní rakúskej televíznej ceny.

Včera uverejnil na Twitteri odkazy na dve internetové stránky s odpočítavaním, ktoré by malo skončiť v stredu o 20.15, a potom sa na nich má objaviť "malý špeciál". Programátori si všimli, že v zdrojovom kóde stránky je obsiahnuté slovo "ibiza".

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:05