Reuters
StoryEditor

Rakúsko má oficiálne dočasnú menšinovú vládu, noví ministri zložili sľub

22.05.2019, 14:39
Autor:
TASRTASR
Kabinet pod vedením kancelára Sebastiana Kurza z Rakúskej ľudovej strany by mal krajinu viesť do predčasných volieb v septembri.

Rakúsko má po rozpade pravicovo-konzervatívnej koalície dočasnú vládu. Prezident Alexander Van der Bellen vymenoval v stredu nových ministrov, ktorí nahradili doterajších rezortných šéfov zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Kabinet pod vedením kancelára Sebastiana Kurza z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) by mal krajinu viesť do predčasných volieb v septembri a následných koaličných rozhovorov, informovala agentúra DPA.

Ustanovenie dočasnej vlády bolo potrebné v dôsledku vládnej krízy, ktorú vyvolal škandál okolo bývalého šéfa FPÖ a vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho.

​Prezident Van der Bellen v stredu najskôr na návrh kancelára Kurza odvolal ministra vnútra Herberta Kickla (FPÖ) a zvyšných ministrov z FPÖ zbavil na základe ich žiadosti úradu. Z doterajšej tyrkysovo-modrej spolkovej koalície sa tak aj oficiálne stala menšinová vláda ÖVP.

Novým ministrom vnútra je bývalý predseda Najvyššieho súdneho dvora Eckart Ratz, novou ministerkou dopravy, inovácií a technológie sa stala Valerie Hacklová, doterajšia šéfka spoločnosti pre riadenie letovej prevádzky Austro Control.

Vedenie rezortu obrany prevzal zástupca náčelníka generálneho štábu Johann Luif. Novým ministrom práce, sociálnych vecí, zdravotníctva a ochrany spotrebiteľov je Walter Pöltner, ktorý v rezorte pôsobil ako riaditeľ jednej zo sekcií.

Novým vicekancelárom sa stal minister financií Hartwig Löger. Vedením ministerstva verejnej služby a športu, z ktorého čela odstúpil Strache, bola poverená ministerka žien, rodiny a mládeže Juliane Bognerová-Straussová.

Noví ministri po vymenovaní zložili do rúk prezidenta prísahu. Prvé zasadnutie Kurzovej vlády bez ministrov z FPÖ bolo na programe ešte v stredu popoludní.

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:38