Emmanuel MacronReuters
StoryEditor

Macron ocenil guráž Mayovej. Podľa Junckera je to odvážna žena

24.05.2019, 13:01
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Emmanuel Macron uviedol, že "je priskoro špekulovať o dôsledkoch" rozhodnutia Theresy Mayovej.  

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ocenil v piatok guráž odstupujúcej britskej premiérky Theresy Mayovej pri hľadaní spôsobov, ako implementovať dohodu o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Súčasne vyzval na urýchlené objasnenie ďalších krokov týkajúcich sa brexitu. Informovala o tom rozhlasová stanica Europe 1.

O dôvodoch nechce špekulovať

Macron ocenil, že v snahe implementovať dohodu o brexite, ktorú Británia uzavrela s EÚ, sa Mayová riadila záujmami svojej krajiny a rešpektovala pritom aj partnerov z EÚ.

Vo svojom vyhlásení zverejnenom Elyzejským palácom Macron uviedol, že "je priskoro špekulovať o dôsledkoch" Mayovej rozhodnutia. 

Zdôraznil, že princípy EÚ sa budú aplikovať aj naďalej, pričom prioritou bude hladké fungovanie EÚ, čo si podľa Macrona vyžaduje, aby Británia vysvetlila svoj ďalší postup vo veci brexitu.

Macron reagoval na Mayovej piatkové oznámenie, že 7. júna odstúpi z postu šéfky Konzervatívnej strany. Uviedla tiež, že dočasne zostane vo funkcii premiérky, až kým nebude zvolený nový líder konzervatívcov. Ten sa následne stane premiérom, a to aj bez potreby usporiadania parlamentných volieb.

Mayová vo svojom príhovore konštatovala, že bude vždy "hlboko ľutovať", že sa jej nepodarilo zabezpečiť odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Mayová je odvážna žena

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pokladá britskú premiérku Theresu Mayovú za odvážnu ženu, ktorú hlboko rešpektuje. Novinárom to dnes povedala hovorkyňa EK Mina Andreevová. Juncker podľa nej s premiérkou rád a dobre spolupracoval a zo zo správ o rozhodnutí Mayovej rezignovať nemá radosť.

Hovorkyňa Európskej komisie dnes zdôraznila, že s novým šéfom britskej vlády je Juncker pripravený rýchlo nadviazať dobré pracovné kontakty.

Pozícia EK k pripravenej "rozvodovej dohode" Británie s EÚ sa podľa Andreeovej nemení a je dobre známa. Únia jednoznačne odmieta znovu otvárať rokovania o texte, ktorý upravuje okolnosti a podobu samotného brexitu, je pripravená len k zmenám takzvanej "politickej deklarácie" popisujúcej, ako by obe strany chceli svoje vzájomné vzťahy usporiadať do budúcnosti v zatiaľ nedojednaných budúcich dohodách.

Svoj rešpekt voči Mayovej a rozhodnosti, s akou sa snažila o usporiadaný odchod svojej krajiny z EÚ, dnes na twitteri vyjadril tiež hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 05 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:27