Reuters
StoryEditor

Trump začal návštevu Británie. Obedoval s kráľovnou

03.06.2019, 19:00
Autor:
TASRTASR
V súvislosti s návštevou amerického prezidenta sa v Londýne očakávajú viaceré protesty.

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melaniou položili v pondelok popoludní veniec k hrobu Neznámeho vojaka v londýnskom Westminsterskom opátstve, ktoré slúži ako tradičné miesto korunovácie britských panovníkov.

Trumpovci prišli do Westminsterského opátstva v sprievode princa Andrewa po návšteve Buckinghamského paláca, kde absolvovali súkromný obed s kráľovnou Alžbetou II., informovala stanica Sky News.

Trumpa čaká slávnostný banket

Pred Buckinghamskym palácom, kde pristál prezidentský vrtuľník Marine One, ich privítal princ Charles s manželkou Camillou, vojvodkyňou z Cornwallu. Prezidentský pár vítala aj čestná stráž, s ktorej príslušníkmi sa Trump ešte pred vstupom do paláca krátko zhováral, píše agentúra DPA.

Uvítaciu ceremóniu sledovala priamo z paláca i Trumpova dcéra Ivanka s manželom Jaredom Kushnerom, ktorí do Londýna prileteli už skôr.

Po návšteve Westminsterského opátstva sa Trumpovci opäť vrátili do Buckinghamského paláca, kde ich čakalo posedenie pri čaji s princom Charlesom a neskôr večer slávnostný banket.

Masové protesty

Neďaleko paláca, na londýnskom Parlamentnom námestí (Parliament Square), je na večer naplánovaná demonštrácia proti Trumpovej návšteve, tzv. "banket ľudu", na ktorej sa očakávajú tisíce ľudí.

Ešte masovejší protest proti americkému prezidentovi sa očakáva v centre Londýna v utorok, keď má Trump absolvovať stretnutia s odchádzajúcou britskou premiérkou Theresou Mayovou i britskými podnikateľmi.

Trump v spore so starostom Londýna

Začiatok Trumpovej návštevy v Británii zatienili jeho príspevky na Twitteri namierené proti londýnskemu starostovi Sadiqovi Khanovi.

Khana nazval Trump absolútnym úbožiakom, ktorý odvádza ako starosta "strašnú prácu" a k prichádzajúcemu prezidentovi USA, ktoré sú najdôležitejším spojencom Británie, sa správa až komicky "odporne".

Uviedol tiež, že Khan mu pripomína "veľmi hlúpeho a nekompetentného" starostu New Yorku Billa de Blasia, pričom namiesto amerického prezidenta by sa mal sústrediť na "kriminalitu v Londýne".

Trump takýmto spôsobom reagoval na predchádzajúcu Khanovu kritiku svojej osoby zverejnenú v britských denníkoch The Guardian či Observer i kritiku, ktorú Khan adresoval britskej vláde za to, že umožnila Trumpovi štátnu návštevu s "červeným kobercom".

Oslavy vylodenia v Normandii

Trumpova návšteva Spojeného kráľovstva, ktorá sa koná pri príležitosti 75. výročia vylodenia Spojencov v Normandii, prichádza takmer rok po jeho pracovnej návšteve Británie, keď šéf Bieleho domu spolu so svojou manželkou Melaniou strávili s Alžbetou II. na Windsorskom hrade približne 45 minút.

Po Británii navštívi 5. júna americký prezident Írsko a o deň neskôr, 6. júna, zavíta do Francúzska na spomienkové slávnosti k zmienenému 75. výročiu vylodenia Spojencov v Normandii, pričom stretnúť by sa mal i s tamojším prezidentom Emmanuelom Macronom.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:52